Presumpce psí viny

28. 07. 2015 9:40:47
Email následujícího znění k tématu chystané "psí vyhlášky" v Praze jsem včera odeslal předsedkyni výboru pro bezpečnost MČ Praha 4 Lucii Michkové z ODS.

Dobrý den,

pokud je mi známo, je v současné době ve fázi připomínkového řízení vyhláška upravující pohyb psů v Praze (viz zde).

Dostal jsem se i k textu vyhlášky, takže vím, že by to mělo fungovat tak, že magistrát všude nařizuje vodítko s tím, že městské části budou moct vymezit své plochy, kde vodítko třeba nebude.

Protože také vím, že se touto problematikou zabýváte, chtěl jsem se na Vás obrátit a apelovat skrz Vás, aby Praha 4 zvolila pokud možno opačný postup - volný pohyb všude POVOLILA s výjimkou těch míst, kde je soužití lidí a psů opravdu problematické (dovedu si představit, že je to třeba v hustě zastavěných a zalidněných Nuslích, nebo v okolí OC Arkády Pankrác) a v tomto duchu poslala za své území příslušný návrh magistrátu.

Proč o to žádám? Jednak je to osobní zkušenost a zájem - osm let chodím prakticky denně po naší čtvrti a v okolní zeleni s našim labradorem (bydlím v ulici Matek v Krči), běhá standardně na volno, chytáme ho pouze v nutných případech (přecházení, míjení se s druhými psy, které neznáme). NIKDY nebyl žádný konflikt, že by náš pes někoho ohrozil, nebo že by se někdo z kolemjdoucích ohrožen cítil. Spíše naopak, i když se ho vždy snažíme spíše držet stranou, aby nevítaně neobtěžoval, tak se k němu mnohokrát sami mají, na což samozřjemě nadšeně reaguje :) S vodítkem se jeho život, na který je zvyklý, prokazatelně zhorší, aniž by se o to zasloužil svou nezvladatelností. Stejně tak jsem za svých 27 let života v Krči neměl NIKDY žádný konflikt já s cizími psy, a že rozhodně "psí čtvrť" jsme. Nicméně ty psy, kteří by snad problematičtější a agresivnější byli, jako například dva chrti z domu naproti, si bezpečně drží na vodítku sami majitelé i bez vyhlášky.

Což mě přivádí k druhému, obecnějšímu důvodu. Oba bychom měli být z politckých stran pravicového spektra. Tedy bychom měli tíhnout k ideálu osobní zodpovědnosti, nikoliv pečujícího státu, který vše zařídí a nařídí. To přenechme jinak smýšlejícím lidem z jiných partají, je jich tu dost. Lidé jsou dostatečně zodpovědní sami od sebe, není třeba jim život lajnovat vyhláškami. A zejména ho znepřijemňovat těm, kteří se ničeho nedopouští, jen proto, že si neumíme jinak poradit s těmi několika, co se chovají špatně.

Slyšel jsem argument, že majitel psa na vodítku bude spíše nucen uklízet po něm exkrementy. K tomu Vám sděluji, že na chodníku před našim domem pravidelně zanechává vizitku pouze jeden pes - jorkšír na vodítku své majitelky...

Plošný zákaz také podporuje český národní sport - udavačství. Projdu po čtvrti tak jako osm let předtím bez vodítka a už bude moct soused, co mě nemá rád, volat strážníky, že je tu výtržník, co nerespektuje pravidla, která chrání život, zdraví a majetky všech slušných lidí...skvělá vyhlídka. Jsem o rok a půl starší než Sametová revoluce a začínám mít pocit, že má někdo potřebu naučit mě, jak to tenkrát bylo, abych si to také vyzkoušel :(

Samozřejmě lze jednoduše říct "lidé si zvyknou a brzy jim to bude připadat normální". Tím s oblibou argumentují Zelení kolegové, když humanizují místní dopravu. Teď je zřejmě načase zhumanizovat také psy. Asi vadí, když přijede do Čech Američan a pak píše, že je tu oproti jeho zemi učiněný psí ráj. Asi je to pro někoho důkaz naší zaostalosti, kterou je třeba co nejdřív výchovně napravit rozkazy shora...

--

Alois Sečkár

koordinátor pobočky Praha 4

Autor: Alois Sečkár | úterý 28.7.2015 9:40 | karma článku: 23.03 | přečteno: 900x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...