V pasti moderního města

25. 08. 2015 17:57:56
Praha se chystá zařadit po bok moderních Evropských metropolí. Jen kdyby pořád někdo nesypal písek do soukolí pokroku. Ale mně to zkrátka nedá.

Moderní město je zelené. Moderní město je pro lidi. Moderní město nemá rádo automobily, řidičům klade do cesty nejrůznější překážky. Moderní město má rádo kola, cyklistům staví nové cyklostezky. A na ty cyklostezky zakáže vstup psům...

Moudří už vědí, že se opět budu věnovat chystané pražské psí vyhlášce. Na úvod mi dovolte citaci z návrhu:

§3 Držitel je povinen: c) zabránit psu ve vstupu do kašen a okrasných nádrží, na prostranství dětských hřišť a pískovišť, sportovních hřišť, hřišť pro seniory, do květinových záhonů, cyklostezek.

Nemám nic proti tomu, aby psi nevstupovali do okrasných nádrží a na hřiště pro seniory (taky vám to připomíná Arabelu?). Nemám dokonce ani nic proti tomu, aby na to existovala obecně závazná vyhláška, ačkoliv mi přijde tristní, že to nestačí zajistit obyčejnými návštěvními řády a je třeba vydávat zvláštní právní předpis, kterých zřejmě pořád nemáme dost.

Mám vážný problém s plošnou povinností vodítek, nicméně i s tím se asi nakonec dá žít. Aspoň to bude trénink na všechny budoucí regulace, kterými nám architekti lidských životů zlepší náš svět. Ale návrh kompletního zákazu vstupu psů na cyklostezky je naprosto odporná zrůdnost.

Chápu motivaci, která k němu vede. Nadčlověk v cyklooblečku, který se řítí čtyřicítkou za svým zdravějším a zelenějším životem, přeci nemá čas, aby se neustále zdržoval a preventivně přibržďoval, když se na JEHO stezce vyskytnou v dohledu nějaké cizí elementy. Zlobí ho i in-line bruslaři a lidí by se nejraději zbavil také, ale pro začátek postačí alespoň ti psi.

Praha to myslí dobře. Sice pejskaře hodně omezí, ale zároveň jim nabídne plochy pro volné pobíhání psů. Dokonce nejen jednu, ale hned několik. Na každých pár set psů jedna loučka vyjde... Ale teď se podívejme v praxi, jak to s jednou takovou zamýšlenou plochou na Praze 4 vypadá:

V mapce je zhruba zachycená poloha jedné z navrhovaných ploch pro psy v Praze 4 Krči. Už dnes jako „psí louka“ slouží (a chybí tam odpadkový koš). Pro majitelé psů je to pěkná úlitba. Jenže – podle nové vyhlášky se na ní mnozí z nich nedostanou...

Důvodem je cyklostezka A22, která k louce přiléhá a spolehlivě ji ze tří směrů izoluje. Legální přístup by zůstal pouze podchodem z ulice U Krčského nádraží z vilové čtvrti. Přijít od krčského zámečku (hotel St. Havel) nebo od Vídeňské nepřichází v úvahu, protože to jsou stovky metrů přímo po cyklostezce, což bude zakázané. A nelze ani od severu od rybníků - vstup na cyklostezku přeci není dovolen. Možná by prošlo psa přenášet v náručí...

Díky stále se rozšiřující síti cyklostezek budou takových míst v Praze desítky. Se psem se neprojdete údolím z Krče do Braníka, na procházku po Vltavských březích si můžete nechat zajít chuť a obyvatelé Spořilova mohou zapomenout, že by se dostali do Michelského lesa – lávka přes i podchod pod magistrálou jsou značené cyklostezky. Přijetím vyhlášky se Praha stane pro psy pastí izolovaných ostrůvků, mezi kterými nebude legálně možné přecházet. A cyklisté si začnou brousit zuby na další nepřátele na JEJICH území. Za jak dlouho se bude projednávat vyhláška o volném pohybu lidí?

Co na tom, že tahle zhůvěřilost nakonec asi z vyhlášky vypadne, aby se kritikům zavřela ústa a magistrát ukázal vstřícnost a ochotu dělat kompromisy? Už to, že se vůbec objevila, jasně svědčí o tom, co za lidi se o nás snaží rozhodovat. Co všechno jim dovolíme?

Autor: Alois Sečkár | úterý 25.8.2015 17:57 | karma článku: 11.28 | přečteno: 311x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...