Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tučňáci, tlačítka a přestávky

Minulý týden se konalo další jednání Zastupitelstva MČ Praha 4 a opět jsem u toho nechyběl. Poslyšte tedy další pravdivý příběh o tom, jak to u nás chodí.

Svatý Martin na bílém koni do Nuslí letos opět nepřijel. Zastoupili jej tedy alespoň tučňáci.

Mluvím o členech někdejšího zastupitelského klubu ZZZ ANO, který se nově přejmenoval na Klub Tučňák. Docela dobře zvolené jméno, i když proč se náš radniční časopis jmenuje právě Tučňák, když tu nemáme ani ZOO ani Antarktidu, je pro mě dosud nevyřešenou záhadou. Jsem na tom tak nějak podobně jako pan Šplíchal, který se, pokud vím, nedozvěděl, zda se bude v koupališti Lhotka chovat násada ryb pro tučňáky a kterého z jeho kolegů Praha 4 vlastně adoptovala.

Prostřednictvím květů máku na klopách jsem už před začátkem jednání, s povděkem zaznamenal, že si mnozí zastupitelé podobně jako my vzpomněli na Den válečných veteránů. Dokonce se začínalo minutou ticha, takže mi ani tak nevadilo, že to bylo tradičně se zpožděním. Pak už to však bylo – opět tradičně – horší.

Když se teď probírám svými poznámkami, tak mi zpětně vůbec není jasné, jak mohl úvodní blok, než se vůbec začalo pořádně jednat, trvat téměř tři čtvrtě hodiny. Tahanice o program jednání byly zkrátka zase jednou důkladné. V popředí zájmu byl interpretační spor, zda vůbec lze bod, který je dle jednacího řádu „pevně zařazen“ na konec, přesouvat někam do poloviny. Po důkladné přestřelce technických a faktických poznámek, které usnadnila nová funkce místního elektronického systému „přihlásit se s technickou“, nakonec přeci jen došlo na hlasování o návrzích a ukázalo se, že napárovat funkci „technická“ na tlačítko „proti“ není nejlepším řešením, protože špatné načasování mačkání cvičí s výsledky. Pokrok se zkrátka nerodí snadno.

Žádná změna programu následně neprošla. Nebyl přítomen žádný erudovaný kritik, který by zhodnotil, zda se moderní nastudování hry „Mnoho povyku pro nic“ přiblížilo kvalitám Shakespearovského originálu.

Když už se konečně začalo jednat, tak to zase stálo za to. Starosta Štěpánek představil podle mého docela rozumný koncept jednoduchých pravidel pro rozpočtové provizorium, které hrozí, pokud se na pražském Magistrátu neschválí kvůli tahanicím o trafiky a mladé revolucionáře včas nový rozpočet a Praha 4 nebude vědět, kolik peněz shora dostane. To zřejmě vyvedlo klub TOP 09 z míry natolik, že si vzal pětiminutovou přestávku, která se v duchu nejlepších místních tradic protáhla na minut 11 a půl. Obecný argument opozice byl, že se má počkat, až jestli Magistrát skutečně rozpočet neschválí, a teprve poté operativně řešit situaci namísto stahování kalhot daleko před brodem. Argumenty opozice ovšem většinou pouze znějí a maximálně zavdávají příčinu k nekonečným kolečkům faktických poznámek nebo nedejstarosto k přestávám na poradu. Asi nejvíc mě z celé debaty překvapilo, že Petr Štěpánek přímo odpověděl na přímou otázku Jana Petra. Jeho odpověď přitom jistě potěšila Jakuba Horáka.

Byl jsem na zastupitelstvu ještě mnohem déle a viděl ještě mnoho zajímavých věcí. Například volbu předsedy Výboru pro energetické úspory, který bude za plný měsíční plat uvolněného zastupitele hledat úspory pro městskou část a který mi připomíná ten starý židovský vtip, jak se Kohn chlubí Roubíčkovi, že si pořídil poradce a že už nemá žádné starosti, protože všechno řeší ten poradce, kterému platí 50 tisíc měsíčně. Roubíček chce vědět, kde na to Kohn vezme a Kohn povídá: „No to je jeho první starost.“ Také jsem viděl docela působivé vystoupení zástupců nespokojených nájemníků, kterým byla před volbami slíbena privatizace obecních bytů, na kterou se ale nějak pozapomnělo. Tak nabito v jednacím sále nebylo snad od doby, kdy se řešila pověstná cesta na Kypr bývalého starosty. A v neposlední řadě jsem viděl obvyklé množství přestávek, které bez výjimky výrazně přesahovaly původně stanovenou dobu.

Jako obvykle jsem chtěl vydržet až do konce a jako obvykle jsem nevydržel. Když jsem se v podvečer stal dobrovolným svědkem disputace, jestli má cenu žádat Magistrát o svěření pozemku, když už tam stejně leží desítky ne-li stovky nevypořádaných žádostí Prahy 4, nebo je lepší odkázat žadatele, aby se s Magistrátní úřední vydrou šel prát sám, došlo mi, že je mnoho příjemnějších způsobů jak zabíjet produktivní čas. Cestou ven mě z mikrofonů v předsálí doprovázel jakési dohady, zda byl nebo nebyl Návrhovému výboru řádně doručen protinávrh.

Tím po nějakých pěti a půl hodinách skončila má další nuselská anabáze, nikoliv však samotné jednání, které bylo stále teprve v jednom z mnoha podbodů bodu šest z patnácti. Kolují legendy, že prý existují zastupitelstva, která nejsou neustále přerušována přestávkami, a že jsou snad dokonce obce, kde je dvouhodinové jednání považováno za neobvykle dlouhé. Našemu politicko-etnografickému oddělení se však tyto zkazky dosud nepodařilo ověřit.

Obrázek: Wilfried Wittkowsky @ Wikipedia

Autor: Alois Sečkár | úterý 17.11.2015 12:27 | karma článku: 7,01 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma: 15,75 | Přečteno: 332x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

Už dlouho tu nebyla taková bomba, jakou včera odpálili Babiš a Hamáček. Za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí Ruská tajná služba. Mohlo se něco takového skutečně stát? Nebo si to naši scénáristé vymysleli?

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32 | Přečteno: 12995x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Už žádnou další "poslední šanci" pro Babiše

Kritizoval jsem hejtmany za jejich rozhodnutí dát Babišovi dalších 14 dní nouzového stavu. Ptal jsem se, co si myslí, že za ty dva týdny bude jinak? Teď už můžeme pomalu bilancovat.

26.2.2021 v 8:59 | Karma: 25,56 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Našemu státu ujel digitální vlak

Že bude nový systém na online rezervaci očkování od počátku fungovat, nejspíš neočekávali ani jeho tvůrci. Je to totiž logický důsledek hlubšího problému.

16.1.2021 v 16:54 | Karma: 22,88 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.