Město nesmí podnikat

16. 09. 2016 10:16:16
Strana Zelených představila novou vizi pro budoucí rozvoj Prahy. Hlavní město má podle nich spasit kariéra developera. Pražané, bděte!

Hospodaření kavárny Kafe v galerii je těžce ztrátové“, „Přes devět tisíc korun denně prodělával provoz restaurace v rumburském kulturním domě Střelnice“, „Vybrané vstupné na chod vodního centra stačit nebude“, a takové titulky by mohly pokračovat. Mají společného jmenovatele – obecní peníze vložené do snahy suplovat trh v odvětví, které veřejné správě zjevně nepřísluší. Tato zkušenost je zcela univerzální. Nikdy to nedopadne dobře.

Přesto se o to politici pokouší znovu a znovu. Se svou vizí nyní přichází i předseda Strany zelených a pražský zastupitel Matěj Stropnický:

Město musí začít podnikat. [...] samo musí jako veřejná korporace začít podnikat a v pravém slova smyslu investovat, tedy kupovat, budovat a provozovat také to, co mu přinese zisk. Na prvním místě se město musí stát znovu developerem.“

Musí se nechat, mladý pán není žádný troškař. Oproti jeho geniálnímu nápadu jsou všechny výše uvedené příklady nepovedených městských investic pouhou směšnou provinční hudlařinou. Řídit Prahu jako stavební firmu, to by byl zcela nový level. Dovedete si vůbec představit, kolik milionů, či spíše miliard, by přitom vyletělo komínem (a zapadlo do zainteresovaných kapes)?

Stropnický se zaklíná nízkopříjmovými osobami, které údajně nedosáhnou na běžné bydlení a musí jim proto pomoct město. Má přitom svéráznou představu o správném fungování realitního trhu:

„Městské byty totiž na trhu s nemovitostmi mohou sehrát zásadní blahodárnou roli: jejich dostupnost stlačí ceny soukromých realit níž, čímž je přiblíží více lidem, takže část neuspokojené poptávky po bydlení nakonec stejně připadne trhu, ano, s nižší marží.“

Praha by tak své občany okradla hned třikrát. Poprvé, když alokuje finanční prostředky na výstavbu nových bytů, místo aby je dala do výstavby a obnovy dopravní infrastruktury, veřejného pořádku, školek, sportu, zdravotnictví, péče o seniory či dalších služeb obyvatelům. Podruhé, až se – zcela nevyhnutelně – zjistí, že realizované projekty byly nesmyslně předražené (a když se zadaří, tak i ostudně nekvalitní). A potřetí ve chvíli, když se majitelům stávajících nemovitostí kvůli nekalé veřejné konkurenci sníží bez náhrady cena jejich majetku.

Ve vynikajícím románu Atlasova vzpoura říká jeden z hlavních protagonistů svému bratrovi, který se u něj domáhá práce, na kterou má údajně přirozený nárok: „Tak běž, a utrhni si ji ze stromu, na kterém podle tebe roste.“ S nemovitostmi je to úplně stejné. Aby vznikly, je nutné do nich investovat peníze a práci produktivních lidí. Těmto lidem stát ustavičně hází klacky pod nohy a přitom stále nemá dost, stále je připraven ztrpčovat jim život ještě víc a brát si od nich ještě víc. S jídlem totiž roste chuť.

Nejsem schopen rozhodnout, zda je Stropnického fantasmagorická vize budoucího vývoje Prahy vedená upřímným, byť naivním altruismem, nebo zda už teď jedná s chladnou vypočítavostí ve skrytém žoldu někoho, kdo se na developerském dobrodružství hlavního města chystá velmi dobře vydělat. Každopádně je to třeba zarazit dřív, než se jeho plány dají do pohybu. Město podnikat nemá a nesmí.

Autor: Alois Sečkár | pátek 16.9.2016 10:16 | karma článku: 26.32 | přečteno: 750x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...