Prezidentské volby: Jednooký mezi slepými králem

11. 01. 2018 8:00:00
V pátek a v sobotu je tu první kolo prezidentských voleb. Přestože to obvykle přináší víc škody než užitku, rád bych zdůvodnil svou volbu. Nikomu ji nenutím a respektuji všechny odlišné názory.

V nadcházející prezidentské volbě nemám kandidáta, se kterým by se mohli bez výhrad ztotožnit. Z nabídnutých devíti možností si budu muset vybrat nejmenší zlo.

Legitimním postojem je v takové chvíli nevolit vůbec, nebo vhodit prázdnou obálku či neplatný hlas. To však dělat nechci. Nevolba je sice gesto, nemá však žádný vliv na výsledek – platná je jakákoliv účast. I kdybychom volby většinově bojkotovali, stejně proběhnou a jeden kandidát v nich zvítězí.

Jak mi potvrdil Liberální Institut, liberálně smýšlející pravicový člověk by měl uvažovat pouze o dvou jménech – Mirek Topolánek a Jiří Hynek. S oběma jsem se mohl osobně sejít a trochu je poznat.

Jiří Hynek mi je velmi sympatický lidsky a názorově je mi asi o něco blíž. Jeho volbou určitě nikdo neprohloupí. Má jen jednu jedinou vadu – je na chvostu preferencí a těžko se to už změní. Zatímco v parlamentních volbách má cenu „riskovat“ a věřit v překonání pětiprocentní hranice, v prezidentské volbě bere vše vítěz. A pouze někdo s výhledem na zisk 15 a více procent může vůbec uvažovat, že projde do druhého kola, kde se o potřebnou nadpoloviční většinu utká.

Takovou šanci mají podle mě čtyři muži. Současný prezident Miloš Zeman je ztělesněním levicové politiky, během výkonu svého mandátu opakovaně balancuje na hraně ústavnosti, často se chová krajně nevhodně, spolupracuje s Andrejem Babišem a přestože se stylizuje do role hráze proti Bruselu, svých dříve proklamovaných myšlenek eurofederalismu se nikdy nezřekl. Akademik Jiří Drahoš pro změnu není politikem vůbec, nepůsobí dojmem muže pevných názorů a jeví se být přesvědčeným zastáncem Evropské unie. Tím je rovněž Michal Horáček, kterého vzhledem k jeho minulosti za politika označit lze, byť nikdy nebyl v žádné partaji. Je myšlenkovým pokračovatelem Václava Havla, což je pro někoho výhoda, u mě však ne, protože mě si nebezpečně naivní svět „nepolitické politiky“ a zjevných oxymóronů jako „bombardování vyloženě humanitární povahy“ nikdy nezískal. Z této trojice mě vskutku ani jeden kandidát neláká.

Zbývá tak Mirek Topolánek, bývalý premiér, který prosadil Lisabonskou smlouvu a jehož vládou je nerozlučně spjato několik korupčních kauz a vůbec všeobecný dojem mafiánského eldoráda. Má i spoustu dalších slabin a rozhodně se s ním neshodnu ve všem. Najít záminku, proč ani jeho v žádném případě nikdy, by vůbec nebylo těžké. Přesto se nyní domnívám, že v lednu 2018 není lepší kandidát na prezidenta než právě on. Proč?

Reálně hrozí mocenské spojení prezident Zeman – premiér Babiš, což je dramaticky špatná zpráva pro jakoukoliv pravici v této zemi. Topolánek je člověk pravicových názorů. Prosazení Lisabonské smlouvy dnes již pokládá za chybu, nepodporuje zavedení eura, zřízení Evropské armády ani další masivní předávání pravomocí do Bruselu. Lze alespoň totéž říct o ostatních? U něj je největší šance, že bude v rámci možností své funkce bránit naše svobody před ohrožením ze zahraničí i z domova.

Jsem si samozřejmě vědom, že hrozí nesplnění předvolebních hesel a slibů. To ale hrozí u všech. Vždyť Miloš Zeman také v roce 2013 věšel vlajku EU na Pražský hrad, chtěl být v „tvrdém jádru“ a přál si federalizaci Evropy. Dnes je to jinak a většina jeho příznivců mu obrat nekriticky věří a dřívější postoje zapomněla či odpustila. Já jsem ochotný dát stejnou šanci „Topolovi“. Myslím si, že je potřeba na chvíli sestoupit z piedestalu ideové čistoty a hrát s kartami, které jsou k dispozici.

Pokud uspěje, tak mě možná brzy zklame. Jsem na tom ale stejně, jako každý jiný volič v ČR. Vybírám z nabídnutých možností a věřím, že to bude správně. Plně chápu všechny, kteří se se mnou neztotožní a půjdou volit někoho jiného.

Autor: Alois Sečkár | čtvrtek 11.1.2018 8:00 | karma článku: 23.06 | přečteno: 1498x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 12.18 | Přečteno: 174 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.45 | Přečteno: 150 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 338 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 467 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...