Celebrity v USA jsou pro další masakry

22. 02. 2018 12:36:58
„Celebrity v USA jsou proti zbraním“ hlásá titulek ve čtvrtečním deníku Metro. Po střelbě na Floridské škole opět sílí hlasy za jejich větší omezení.

Nutno dodat, že se tím myslí zbraně legální, což ochranu před nelegálními střelci jistě nezlepší. Titulek měl proto správně znít Celebrity v USA jsou pro další masakry. Samozřejmě si to nikdo z nich nepřeje, ba právě naopak. Činy však leckdy mívají jiné následky, než jaké od nich očekáváme.

Cedule „Gun-Free Zone“ totiž ještě žádného zločince s puškou nezastavila. Naopak měl díky ní jistotu, že se mu nic nestane, že může bez obav postřílet své bývalé spolužáky a potom v klidu vyčkat na příjezd zásahové jednotky. Policistům vždycky bude trvat několik dlouhých minut, než vyrazí do akce. Během nich může násilník vesele řádit. I v nedávné době se několikrát prokázalo v praxi, že pokud má na místě zbraň i některá ze zamýšlených obětí, bývají následky střelby mnohem menší – vrah je totiž zneškodněn mnohem dřív.

Také čísla hovoří jasně v 60. letech bylo na Amerických školách zastřeleno 42, v 70. letech 36 a v 80. letech 51 lidí. V roce 1990 začal platit Gun-Free School Zones Act. V 90. letech bylo zastřeleno 91, v první dekádě nového milénia 107 a od roku 2011 doteď rovněž 107 osob [1]. Samozřejmě nelze historické statistiky abstrahovat od jiných společenských faktorů, přesto jde o nárůst minimálně dvojnásobný. Dramaticky narostl rovněž počet případů s třemi a více oběťmi 12 do roku 1990 a 25 od roku 1990 [1].

Přesto je trend veřejné debaty právě opačný, zbraně mezi lidmi omezit, zakázat. Pak prý bude bezpečněji. V historii braly svým občanům zbraně především totalitní režimy. Jejich představitelé se svých vlastních lidí báli a neozbrojené je mohli lépe ovládat. Naopak právo nosit zbraň patří k základním svobodám v Americe, která přes různá dílčí selhání stále zůstává vzorem svobody a demokracie.

Říká se, že když se rozum střetne s emocemi, nemůže nikdy vyhrát. Po tragická smrti sedmnácti lidí pochopitelně emoce společností cloumají a regulace zbraní se jeví jako rychlé řešení. Rychlá řešení ovšem nebývají z nejsprávnějších.

P.S. Po vůbec nejhorším střeleckém masakru ve škole v dějinách, střelbě Adama Lanzy v Newtonu v roce 2012, došlo k zajímavému fenoménu tři americké státy sice přijaly přísnější zbraňové zákony, jiné však své regulace naopak uvolnily [2]. Jakým směrem se Američané vydají teď?

P.P.S. Kentucky zřejmě jako první zvažuje, že pracovníky ve školách ozbrojí [3]. Navrhl to i prezident Trump.

[1] School shootings in the United States

[2] Post-Newtown, States Passed More Gun-Rights Laws, Not Restrictions

[3] Kentucky Moves To Add Guns To Schools After School Shooting

Autor: Alois Sečkár | čtvrtek 22.2.2018 12:36 | karma článku: 29.93 | přečteno: 1385x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 21.58 | Přečteno: 409 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 23.60 | Přečteno: 412 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 357 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...