Líp už bylo

1. 08. 2018 17:41:17
Před časem jsem slyšel teorii, že každá další sněmovna a z ní vzešlá vláda je ještě horší, než byla ta předchozí, které spousta z nás měla na konci mandátu plné zuby a doufala, že po volbách se to konečně trochu zlepší.

Proč? Ty jakž takž rozumné zákony se už totiž většinou podařilo vymyslet a prosadit. Jenomže politici a s nimi zřejmě i většina občanů mají pocit, že kvalita jejich práce se měří podle počtu nově přijaté legislativy. No a protože už nejde nově zregulovat skoro nic užitečného, vstupují v platnost čím dál větší nesmysly, zmetky a často vyloženě škodlivé věci omezující naši svobodu.

V důsledku toho se zřejmě stále více prohlubuje deziluze obyčejných lidí z politiky, klesá zájem ji nějak řešit, natož se na ní aktivně podílet. Politika je fuj, dělat to můžou jenom zloději a psychopati a ve slušné společnosti je lepší něco tak přízemního a ošklivého raději vůbec neřešit. Tím se zase do popředí dostávají čím dál horší kandidáti a volný pád na absolutní dno, věcné i morální, se stále zrychluje.

Nová vláda, kterou jsme se v rekordně dlouhé době od voleb nedávno konečně dočkali, tuto teorii empiricky potvrzuje. Vede ji bývalý spolupracovník StB, který je trestně stíhaný za dotační podvod a své politické úsilí upíná jednak k tomu, aby se vhodnou personální politikou vyhnul odsouzení, a také k tomu, jak čerpat dotace a posilovat své obchodní impérium. Opřela se o hlasy regulérních komunistů, kteří se ani trochu nestydí za to, co tu jejich předchůdci za 40 let totalitní vlády napáchali, naopak se k tomu často hrdě hlásí a drze tvrdí, jak se tehdy žilo dobře, dokud to tu zlí kapitalisté nerozkradli. Dokonce by rádi vyšetřovali údajné zločiny privatizace a doufají, že si stádo bažící po něčí krvi nevšimne, že privatizaci bylo nutné provést jenom proto, že právě komunisti sprostě ukradli většinu soukromého majetku.

Teď možná namítnete, že to jsou nálepky a předsudky, a že důležité jsou činy. Tak se tedy pojďme podívat na dosavadní výkony členů nové vlády. Již dva ministři, Malá a Krčál, se museli poroučet ještě než stačili pořádně zasednout do svých křesel, poté, co se prokázalo, že jsou to podvodníci, kteří bezostyšně opisovali ve svých závěrečných vysokoškolských pracích. Třetí takový do party je ministr Metnar, který dosud neodešel a nejspíš ani neodejde, protože prý „jen“ citoval z cizí učebnice, aniž by citaci řádně uvedl, ale nemyslel to tak.

Ale to je pořád jen taková legrace (nebo spíš tragikomedie). Horší jsou názory těch lidí. Třeba takypárdníministryně Malá se ještě před nástupem do funkce mediálně proslavila teorií, že trestní stíhání přeci může klidně čtyři roky počkat, když je dotyčný náhodou zároveň premiér. Nedostala naštěstí příležitost uvádět své brilantní právní znalosti osvojené během studia rozmnožování králíků do praxe.

Nově jmenovaná ministryně práce a sociálních věcí Maláčová zase vymyslela ekonomické perpetuum mobile založené na zvyšování platů státních zaměstnanců, které prý zajistí vyšší příjem do státního rozpočtu díky vyššímu výběru daní. Prý totiž vyšší platy ve státním sektoru vyvinou tlak na růst mezd v sektoru soukromém a tím se to vrátí. Je to jakási upravená verze moderního keynesiánství, ve kterém se stát smí v podstatě libovolně zadlužovat, protože vládní investice údajně vyvolávají růst HDP a díky tomu je poměr veřejného dluhu k HDP konstantní nebo dokonce klesající, takže se to vyplatí. Lituju všechny daňové poplatníky, kteří budou muset na tento předem k nezdaru odsouzený pokus přispět. Zarážející mi přijde fakt, že paní vystudovala údajně prestižní londýnskou vysokou školu ekonomie LSE.

A ještě jeden nápad z dílny současných ministrů upoutal moji pozornost. Ministr zemědělství Toman by nejraději zakázal dovoz potravin, které umíme vyrábět v ČR, protože je přeci zbytečné a škodlivé, abychom zde jedli rakouské jogurty, španělskou šunku nebo maďarskou zeleninu. Pravděpodobně také povede válku s obchodními řetězci s cílem zajistit spotřebitelům vyšší ceny, tedy pardon lepší kvalitu. Volný trh je zkrátka přežitek, co budou lidé jíst, je třeba řídit centrálně. Jinak by si ještě dělali, co chtěli, a jak by to tu potom vypadalo?

A to nová vláda ještě ani nezačala pořádně pracovat. Až z ní začnou padat konkrétní návrhy a hlasovací mašinérie ANO + ČSSD + KSČM v záloze s SPD je začne schvalovat, to teprve bude fičák.

Světlo na konci tunelu zatím nevidno, Babiš je podle průzkumů stále nejdůvěryhodnější politik v zemi. Lidé už pátým rokem věrně čekají na to, až pod jeho vedením bude líp. Doufám, že se nebudou moc divit, až se ukáže, že líp sice je, ale ne jim.

Autor: Alois Sečkár | středa 1.8.2018 17:41 | karma článku: 21.64 | přečteno: 580x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.44 | Přečteno: 1021 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 846 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...