Potřebujeme důstojnější organizaci zastupující skutečné bojovníky za svobodu

24. 10. 2018 15:48:30
Český svaz bojovníků za svobodu udělil medaili „Za vlast a svobodu“ komunistickému poslanci Ondráčkovi a opět tak prokázal, že se skutečným bojem za svobodu už dávno nemá nic společného.

ČSBS po roce 89 vyrostl na základech Československého svazu protifašistických bojovníků, což byla organizace pod komunistickou kontrolou, v níž došel uznání usvědčený kolaborant, válečný zločinec a masový vrah Karol Pazúr a naopak příslušníci nekomunistického, neřkuli prozápadního odboje byli perzekuováni. Už to se nejspíš nemělo stát, měla vzniknout úplně nová organizace nezatížená totalitním obdobím.

V letech po sametové revoluci sice svaz fungoval vcelku normálně, v posledních letech však excesů rapidně přibývá. Jeho předsedou je dnes soudruh Vodička, který sloužil v 60. letech jako důstojník u Pohraniční stráže a z KSČ ho sice v rámci normalizačních čistek vyloučili, ale v roce 1985 měl stranickou knížku zpět (což zatajil) a mimo to figuroval také jako agent VB. Členy se stávají podivné figury jako Jana Bobošíková či Jiří Ovčáček, a skuteční bojovníci za svobodu z něj odcházejí. Jejich řady se přitom s postupujícími roky stále víc tenčí – letos například zemřel někdejší místopředseda ČSBS, letec a bojovník od Tobrúku, Pavel Vranský, který na protest proti vedení vystoupil ze svazu před dvěma lety.

Vyznamenání pro Zdeňka Ondráčka, který byl snad dobrým policistou, ale v lednu 1989 podle rozkazu mlátil protestující, pak o tom uvědoměle mluvil do médií, v srpnu 89 (sic) vstoupil do KSČ a nakonec udělal politickou kariéru v nástupnické KSČM, je pomyslnou poslední kapkou. Je hezké, že přispívá na obnovu historických památníků, ale těžko to vyváží jeho očividnou podporu zločinného režimu. Vyznamenání pro něj je plivancem do tváře obětem komunismu a tvrzení, že se zasloužil o svobodu, výsměchem.

Je mi líto, že skutečným hrdinům boje za naši svobodu chybí nějaká důstojná zastřešující organizace a místo toho mohou dnes jejich jménem exhibovat nýmandi, kteří tu dobu, kdy být odvážný znamenalo víc než napsat „pravdu“ na Facebook a riskovat mnohem víc než zablokování virtuálního účtu, ani nezažili. Považuji to za jednu z chyb porevolučního vývoje, zřejmě danou euforií, ve které si všichni byli jisti, že komunisti odešli poraženi a staré zlé časy se už nikdy nevrátí. Bohužel to byla naivní představa.

Samozřejmě přicházet s nějakou nápravou po téměř třiceti letech znamená přicházet s křížkem po pohřbu (u mnoha válečných veteránů bohužel doslova). Je však třeba jasně říct, že SČBS však morálně velmi selhal a podle mého se nenapravitelně zdiskreditoval. O odkaz účastníků prvního, druhého i třetího odboje by proto měl nadále pečovat jiný subjekt, který toho bude hoden. Snad by tuto roli mohla převzít Paměť národa. Nebo vás napadá jiné řešení?

Autor: Alois Sečkár | středa 24.10.2018 15:48 | karma článku: 24.57 | přečteno: 413x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 639 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 299 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.89 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...