Jak obhájit krádež

10. 01. 2019 8:00:00
Dnes má být exekučně vyklizena Žižkovská Klinika. Soudy sice rozhodly jednoznačně, k nápravě protiprávního vztahu však zatím nedošlo.

Jsou to už skoro tři roky, co jsem napsal, že zákon musí platit i pro squattery. Bohužel se to nepotvrdilo. Místo toho se ukázalo, že v našem státě jsou někteří nad zákon, dovedou-li své činy správně podat. Nebo jak se to vezme – mezitím snad všechny naše soudy vč. Ústavního stihly stihly rozhodnout, že objekt „Kliniky“ je krajně levicovými aktivisty obsazen neoprávněně a že ho mají vyklidit. Zákon tedy zřejmě platí, potíž je však s jeho vymáháním.

Squatteři budovu dál obývají a vytrvale se odmítají podřídit pravomocnému rozhodnutí. Dnes by mělo dojít k vyklizení prostor. Uvidíme, zda na to budou mít úřední orgány nervy nebo zda se zaleknou reakce médií a podpory od levicových politiků.

Kliničtí pacienti včera uspořádali tiskovou konferenci. Kolektiv mladých soudruhů sdělil Česku, že nesouhlasí s fetišizací vlastnických práv, že prý to je jeden ze základních problémů společnosti. Řešením je demokratizace vlastnictví. Tak na to myslete, až vás zase někdy ve slabé chvilce přepadne radost, že vám něco patří, nebo že jste si z vydělaných peněz něco nového koupili.

Zajímavé ovšem je, že dotyční dokážou velice dobře identifikovat právo na svůj vlastní majetek. Přivlastňují si pouze ten, který patří někomu jinému. Mají to celé podloženo zajímavou ideologií: Máte právo na svůj osobní majetek, předměty denní potřeby a snad dokonce i vlastní auto a možná vám dovolí i dům. Nejsou to přece žádní komunisté. Ovšem pozor! Musíte svůj majetek řádně užívat. Jakmile máte majetku moc nebo je přespříliš buržoazně rozmařilý, tak už to není majetek osobní, ale majetek soukromý a na ten už právo nemáte. Ten je fuj a patří znárodnit pro blaho celku. Dobře vymyšleno, což?

Souhlasím, že stát ani jeho úřady nejsou moc dobří hospodáři. Celá řada budov v jejich vlastnictví zbytečně zchátrala. Nevyužité objekty by neměly ležet ladem a pustnout. Ovšem řešením nemůže být jejich odejmutí samozvanou partičkou, která na zabraném území bez povolení a zadarmo začne hospodařit. Ačkoliv nejčistší řešení by byla otevřená dražba budov (potažmo jejich nájmů), jsem v zásadě příznivcem komunitních neziskových aktivit a dovedu si představit i variantu, že aktivisté přijdou za majitelem a dohodnout se na výhodném nájemném výměnou za investice do oprav a provozu. Zkrátka přišli k nevyužitému prostoru první, tak proč ne.

Ale nic takového se v tomto případě nestalo. Dohoda s majitelem není, jen zpupnost a velmi svérázné představy o správném uspořádání světa. Dneškem to snad na Žižkově končí.

Autor: Alois Sečkár | čtvrtek 10.1.2019 8:00 | karma článku: 42.78 | přečteno: 3374x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.45 | Přečteno: 796 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...