Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vynikající článek, mluvíte mi z duše. Modlím se aby nakonec přeci jen zvítězil zdravý rozum, ač se s takovým jevem člověk setkává jen zřídka. Trvalé upoutání na vodítku jen zvyšuje frustraci zvířete a jeho tendenci chovat se agresivně.  Čím více omezení, tím horší socializace a tím víc problémů. Ve svobodné zemi by každý měl nést odpovědnost za své jednání a mít možnost zvážit, zda svého psa zvládá natolik, aby ho mohl vést na volno. Těch zákazů a regulací je v poslední době nějak mnoho, za chvíli se bude smět jenom chodit do práce a platit daně. Každé omezení se totiž týká početně menší skupiny, které ti ostatní klidně schválí. Jenže příště dojde zase na ně. Tak se kousek po kousku ukrajuje z naší svobody, jen aby se nějaký politik zviditelnil.

0 0
možnosti

M26a70r13e27k 23H25a95s

28. 7. 2015 23:59

A ja jsem si porad myslel, ze bych byl radsi, kdybych mohl nechat volne pobihat dite a majitele psu zajisti, aby nemohli nikomu ublizit ani omylem. Ale ono bude lepsi, kdyz budou volne pobihat psi a ja si budu drzet dite co nejvic u tela, co kdyby nahodou. Protoze tenhle risk a spoleh na psy, ktery neznam, mi za to opravdu nestoji - pripadnej pred nama volne postavajici a vrcici pes s panem v nedohlednu je pomerne necitelnej. Bohuzel zadna vyhlaska nema sanci pomoct - nikdo mi nezaruci, ze ten hafan je dobre vychovanej, nehrabne mu (a nechapu, ze i solidni pejskari netusi, ze se NIKDY neda odhadnout, kdy i perfektne vychovanymu psovi neco preleti pres nos), a ze pejskar je soudnej a ne kreten.

A nerad bych musel zacit nosit neco kvuli obrane.

1 0
možnosti
Foto

I83l65j47a 11H83y72n19e86k

28. 7. 2015 17:34

Pes potřebuje pohyb a oezit by se měli spíše neposlušní majitelé. Beztak půjde o lidi, kteří psa dostali nebo honěkomu hlídají a není to jejich pes. Většina pejskařů své psy doslova miluje a stará se o ně a tvrdit, že se lépe zvedne psí hovínko, když pes bude na vodítku, je blbost. A napadání lidí psy? Když mu vlezete na dvůr, je to jasné, nemáte tam co dělat, ale venčení mezi lidmi, tam pes má jasná pravidla a respektuje je a těší se na setkání s dalšími psy.  A udavači? Ti by měli být potrestáni za "napráskání" lživéí informace, nebo už jen tak, z principu :).

3 0
možnosti

Pes potřebuje pohyb .. to souhlasí. Ten ovšem v sídlištním bytě nikdy mít nebude. Sídliště a městské parky nejsou primárně určeny pro pejskaře, nýbrž pro obyvatele,  jimž povětšinou vadí chodníky zadělané od exkrementů. Nebudete mne zkoušet přemluvit, že je v Praze krystalické čisto, že ne ?

0 0
možnosti

Citát: "Lidé jsou dostatečně zodpovědní sami od sebe, není třeba jim život lajnovat vyhláškami." 

;-D

Fakt jo?

1 1
možnosti

Naprostý souhlas. Pes potřebuje pohyb bez vodítka naprosto nezbytně, má-li jeho život být kvalitní. Jednak pohyb na vodítku je nepřirozený, protože pes musí přizpůsobovat své tempo majiteli, jednak mu neumožňuje (z vícero důvodů) běžný sociální kontakt s ostatními psy. Žiji na jižním městě, sama majitelka psa a vzhledem ke koncentraci psů je počet incidentů neuvěřitelně nízký - za 15 let vím o jednom případě vážného napadení psa jiným psem (došlo i k poranění majitelky napadeného psa) a jednou pes zakousl morče, které jeho majitelka vzala ven na trávník. Přitom jsem si jista, že těžko by nějaký vážnější konflikt mohl proběhnout, aniž by se to mezi majiteli okamžitě rozneslo, takže jich víc asi ani nebylo. Jistě, vyskytlo se několik nepříjemných konfliktních zvířat, ale majitelům se vesměs daří střetům zabránit, nebo je alespoň minimalizovat na nějaké to osápnutí nebo chňapnutí bez následků. Aby byl pes bezdůvodně nucen pohybovat se celý život na vodítku, to považuji za týrání. A pokud jde o místa vyhrazená pro volný pohyb psů, bývalo např. na Opatově, pokud vím, jen jedno, a to poměrně nevelký prostor přímo u velmi frekventované Opatovské ulice, kde hrozilo nebezpečí, že by psi při hře nebo třeba aportování skončili pod autem a navíc tam bývají pouťové atrakce nebo cirkus (které zaberou kompletně celou plochu) - v tom případě je pochopitelně venčení psů naprosto nemožné. Takže ať o plochách pro volný pohyb psů určených pachatelé vyhlášek laskavě mlčí.

Když už by někomu šlo o eliminaci nebezpečí, které vby volně pohybující se pes mohl představovat, tak větší smysl by měl požadavek na nošení náhubku - ovšem v náhubku pes nemůže aportovat, což je oblíbená a velmi zdravá aktivita. Nejlepší by tedy bylo, ať si každý venčí po svém, ale také nese následky, když něco nezvládne.

3 0
možnosti

Jenže ty následky, když "něco nezvládne", nenese majitel, ale pokousaný. Rv

2 1
možnosti

Problém je v tom, že pravidla nelze vytvářet podle Vašeho vychovaného a mazlivého labradora a už vůbec ne podle Vaší osobní zkušenosti, ale výhradně v obecné rovině. Každý rok je v České republice psem napadeno (se zraněním) asi dvacet tisíc lidí, přičemž kolem čtyř stovek lidí musí být hospitalizováno. 

Podle šetření Státního zdravotního ústavu ČR z roku 2013 (provedeného v pražských školách) bylo čtyřicet procent žáků do svých 12 let pokousáno psem a z toho čtvrtina byla ošetřena lékařem. 

Chápu Vaše obavy, že se život Vašeho labradora kvůli vodítku "prokazatelně zhorší", jenže normální je, aby přednost měli lidé a nikoli psi.

Takové nařízení se nevytváří kvůli psům vychovaným, ale kvůli těm nevychovaným (respektive kvůli jejich nevychovaným páníčkům).

2 3
možnosti
Foto

pro zajímavost - kolik z těch 20 tisíc je Praze a kolik ve městech, kde už takovou vyhlášku mají (a nejspíš nefunguje)? jinak vaše argumentace mi přijde na úrovni "protože někteří lidi jsou agresivní a perou se na ulici, tak budou všichni na ulici chodit s želízky na rukou, ti slušní se holt musí přizpůsobit" (věřím, že případů napadení člověkem bude ročně taky pěkných pár tisíc)

5 0
možnosti

R^ Nelze než souhlasit a doufat že ten nesmysl neprojde. Vtip je také v tom, že na vodítku se psi slušnému mezipsímu chování nenaučí. Pes potřebuje odmala potkávat jiné vychované psy a mít možnost s nimi plně komunikovat. A "prostory vymezené pro volný pohyb psů" bývají buď v místech naprosto nesmyslných (neoplocený plácek mezi rušnými silnicemi) nebo věčně obsazeny některým z nevychovaných psů, kterého si majitel jinde pustit netroufne a který se neumí k jiným psům vhodně chovat, takže nikdo rozumný tam k němu svého psa nepustí.

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS