Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Demokracie je sice otřesný systém, ale když už jej zde máme, proč jej nevylepšit. A referendum takovým vylepšením demokracie rozhodně je R^

2 5
možnosti

Demokracie buď je - nebo není. Jistě, vylepšovat se dá referendy i totalitou.:-)

1 0
možnosti

Nastolování referenda -chápu jako pokračování kroků, při vymezování se ! Proti - navyklému, Tj. ZASTUPITELSKÉ demokracii a politickým stranám. Dá se to i chápat. Pak i úspěch pevné ruky, M.Zemana, A.Babiše. T.Okamura získává zcela nové - líbivé téma. Kdo argumentuje Švýcarskem - (doporučuji viz Wiki), chce vlastně na českou švestku roubovat jejich jablko. Nepopírám význam referenda, zejména pak na lokáílní provni - Celonárodní nosné téma to absolutně není. Svým způsobem pak novum, v populistickém, líbivém balíčku. O čem by proghram SPD pal vůbec byl ? Úplně stejné, jako by Tomio mluvil v TV a na přijímači by nefungoval zvuk ... :-)

0 0
možnosti
Foto

Jak píše Matt Riedley, většinu času lidské civilizace žili lidé v menších skupinách, proto evolučně umí celkem dobře hodnotit a hlasovat o záležitostech menších skupin. Tam kde jde o velké skupiny, tam toto umění selhává. Toho pak využívají politici a dokáží prosadit sebeodpornější zhovadilost formou zákonů.

4 0
možnosti

J74i59ř87í 31H20o43r63á28k

10. 2. 2018 18:15

Už i Svobodní mají strach z referenda, nevěří svobodným lidem.

1 0
možnosti
Foto

Já jsem pro to, aby lidé mohli špatný zákon zamítnout (lidové veto). Ne aby mohli špatný zákon sami navrhovat. A Svobodní to vždycky měli v programu stejně.

0 0
možnosti

J29a75n 21R52á84ž

10. 2. 2018 17:39

Referendum je vždy na místě, když se rozhoduje o otázkách, které mají přesah více volebních období a mohou ovlivnit negativně život občanů v dlouhém období.

A teď je otázka referenda frekventovaná a vyvolaná jako džin z láhve tím, že politici, aby snad nebyli osočování od příznivců ideologie New Left paradoxně, že jsou populističtí, přestali naslouchat hlasům veřejnosti úplně a ostentativně odmítají konat dle přání podstatné množiny občanů. A občané to vnímají velice citlivě!!

Aroganci dnešní, od reálného života odtržené politiky, může zastavit buď vyjádření vůle občanů demokraticky v referendu, nebo jimi zvolená autokratická vláda populistů, což je nebezpečí, které opravdu hrozí. Jak ukazují i výsledky voleb u nás a historie v moha případech prokazuje, že se tak stát může.

2 0
možnosti
Foto

Myslím, že společenská poptávka po referendu sílí hlavně díky tomu, že politici už své voliče nadobro přestali poslouchat a dělají si co chtějí. Ano, máte částečně pravdu v tom, že bychom jako voliči měli lépe vybírat, ale mám dojem, že dokud nebude nad politiky pomyslný klacek referenda jako zpětná vazba, budou si i nadále chtít svá volební období "užít" bez ohledu na to, proč byli zvoleni.

Referendum je osobní zodpovědnost, stejně jako volby, v době, kdy ho zaváděli ve Švýcarsku, byla polovina obyvatelstva negramotná. Přes to, to zvládli.

6 1
možnosti

Ve Švýcarsku se demokracie začala formovat od roku 1291. Takže dlouhodobým vývojem.

V Česku byla demokracie za První republiky a od 1948- do1989 panoval komunismus. Dodnes jsme se s jeho následky nevyrovnali.

Srovnáváte nesrovnatelné

4 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS