Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych měla otázku, když jste to zkoušel, zadával jste tam reálnou RZ nebo se tam dá zadat RZ smyšlená? Na jednu stranu dobrý, že necpete reálné údaje tam, kde by neměly být, protože kdoví co se s nimi stane, na druhou stranu by měl být systém schopen ověřit, jestli RZ není vymyšlená. Je systém schopen to ověřit nebo není nebo nevíte, protože jste si logicky RZ vymyslel. Jen se ptám, protože mě to zajímá.

0 0
možnosti
OM

Buď je to ze strany autora nepochopení akce, při které šlo o to dát politikům pomyslnou facku, nebo to jsou obyčejné "kyselé hrozny".

0 0
možnosti
Foto

To by mě zajímalo, dokážete vysvětlit, jak přesně dostali politici pomyslnou facku? Politici nabídli veřejné zakázky podle zákona, zákon bratru 19 let zpřísňovali a vylepšovali až k současné podobě, která je neuvěřitelně finančně náročná nejen pro stát, ale i pro účastníky, do toho národ řičel, že je to skvělý nápad, že ošetřit každou prkotinu zákonem je to pravé ořechové, aby teď politikům dávali pomyslnou facku? Za co? Za to, že jim nabídli řešení a lidé jásali? Máme, co jsme chtěli, tak jaká pomyslná facka? Pomyslná facka za to, že žádný politik neměl koule, aby řekl voličům, že přísný zákon o veřejných zakázkách je cestou do pekel?

1 0
možnosti
PC

Já osobně bych byl i zdrženlivější ve výrazech jako "je jisté...je předražená" a "zcela jistě to jde lépe", aspoň pokud to neberu jako obecně platnou poučku všech zakázek.

Neznám detaily zakázky ale každý, kdo se oboru IT vyzná ví, že i malý detail může s cenou pořádně zahýbat. Pokud chce někdo porovnávat víkendovou akci "zadarmo" se zakázkou za 400 mil., tak by ta akce musela přinést kompletně to co má přinést zakázka. Jinak je to jako porovnávat cenu auta s tím, že někdo vyrobil přes víkend motor.

Zakázka zdaleka neobsahovala jen eshop a klidně bych si dovedl představit že tvorba eshopu samotného mohla tvořit jen 10% celkové zakázky. Když k tomu vezmu, že za ten víkend je eshop hotový tak z 10%, protože například zatím evidentně neprošel funkčními testy, výkonnostními testy ani bezpečnostními (penetračními) testy, tak mi vychází že zvládli zhruba 1% zakázky. Což odpovídá ceně 4mil.

4 miliony mi za nějakých 250 "člověkodní" nepřijde nijak nereálná cena.

Ano, beru že procenta podílu zakázky a procenta úplnosti eshopu jsou jen velmi velmi odhadnuté. Navíc vzhledem ke způsobu soutěže je více než pravděpodobné, že marže dodavatele bude řekněme nestandardně vysoká. Nicméně i kdyby byla cena naprosto na hraně ziskovosti dodavatele, tak se to mediálně může pojmout úplně stejně jako dnes a před laickou veřejností cenu napadat a podobnými akcemi zpochybňovat.

1 0
možnosti
Foto

SFDI zveřejnil na svém webu celou poptávku, je to přes 200 stránek. Nemám čas se tím probírat, ale někdo by si s tou analýzou práci dát mohl. Místo omílání frází, jak hackaton "nastavil zrcadlo" nebo "dal politikům facku".

0 0
možnosti

angažované fušerstvíR^R^R^

0 0
možnosti
Foto

„Nejlepší“ jsou zde diskutující, kteří nejsou z oboru, takže netuší, jak ten produkt má fungovat a co to obnáší, poslední 3 dny asi byli mimo civilizaci (zprávy o úniku dat a nefunkčnosti jsou už z neděle večer!), ale zato jim nechybí správné nadšení 8-o

– „i kdyby byl hotový "jen" z 50%, považuju to za přiměřenej důkaz“

– „Na to, jak je to šité horkou jehlou systém funguje skvěle!“

Definice ”skvěle“ dle reality nakupujících:

– E-maily odeslané s mnohahodinovým zpožděním po objednávce a duplicitně.

– Ani u takto potvrzených zaplacených objednávek nefunguje kontrola SPZ, zaplatíte, vyjedete na dálnici a pokuta ;). (A nefunguje tak doposud, místo toho dali jen na web dodatečně hlášku (s hrubkou), že ověření může mít zpoždění)

– Některé SPZ pak nešlo ověřit vůbec, například české značky na přání (žádného z 60 vývojářů ani analytika, který na tom pracoval před víkendem, prostě nenapadlo, že by mohl mít někdo drze delší RZ než 7 znaků?)

– Osobní data z objednávek se kvůli špatně navrženému/zabezpečenému API dostala na internet! (A objednávku šlo dokončit i bez placení přes platební bránu)

– A i dnes po mnoha opravách mají v eshopu stále hrubky přímo v názvech těch 3 dálničních známek, roční známka se z nějakého důvodu jmenuje 12-měsíční (sic) a byla nesmyslně implementovaná pomocí počtu dní, takže fungovala špatně v přestupné roky... Jo a ten vyvinutý „e-shop zdarma za víkend“ je ve skutečnosti postavený na hotovém řešení, za které se platí od 270.000 Kč ročně po miliony za stálou licenci: https://www.kentico.com/purchase

3 1
možnosti
PP

P38e69t90r 35P76a45v71e14l

29. 1. 2020 11:28

Zakázka samozřejmě je brutálně předražená. Nicméně tak jednoduché jak to bylo a je prezentováno lidmi okolo hackathonu a médii to není... Stačí si pořádně přečíst, co je součástí té zakázky a následně zjistíte, že eshop je v celém tom projektu jen jedna z mnoha položek... Netvrdím, že je ta zakázka dobře připravená a vysoutěžená, ale rozhodně to není tak, že tady někdo za víkend zvládl něco, za co chtěl stát utratit 400 mega... Jako gesto hackathonu rozumím a správně to vyvolá diskuzi o IT zakázkách, ale nemělo by to probíhat velmi zjednodušeným a bulvárním stylem...

3 0
možnosti
JZ

Dobrý názor. Upřímně řečeno, na mě má zatím hackaton takový vliv, že svůj původní názor, že zakázka je brutálně předražená, jsem si poupravil na to, že je pouze průměrně předražená, v rámci státních zakázek možná klidně i podprůměrně:-)

2 0
možnosti
MT

Podstatu celé akce chápu asi takto:

A: "já myslím že 400 000 000 za ten eshop je pěkná lumpárna, vždyť je to práce na víkend".

B. "haha, to bych teda chtěl vidět"

A: "tak jo"

A stalo se. Samozřejmě že by bylo hezké, kdyby v neděli večer byl hotový vymazlený produkt bez poskvrnky, ale i kdyby byl hotový "jen" z 50%, považuju to za přiměřenej důkaz, že 400 000 000 skutečně lumpárna je = mission accomplished. Je to mnohem srozumitelnější poukázání na neschopnost státního sektoru, než obvyklá záplava grafomanské kritiky, na které si přihřeje polívčičku každý kdo jde okolo.

Doufám že nikdo nečekal, že výsledek toho programátorského mejdánku bude skutečně nasazený do ostrého provozu?

Přísloví o vrtění psem má dosti konkrétní obsah. V titulku to vypadá cool, ale souvislost s hackatlonem mi uniká.

7 4
možnosti
JZ

A to je právě to, co lidé, kteří nejsou z oboru, doteď nepochopili a odmítají si to nechat vysvětlit. Produkt, který jakž takž funguje v základních bodech, není hotový z 50 %. Velmi pravděpodobně není hotový ani z 10 %, bavíme-li se o práci potřebné na jeho stoprocentní dokončení při zachování všech "good practices" kvalitní a spolehlivé softwarové firmy.

Pokud příští víkend dodělají těch "zbývajících 50 %" (ha ha), pak sním svůj klobouk a klidně se přijdu všem omluvit. Jenže to se nestane.

4 1
možnosti
VO

Nevím proč tu nadáváte na nepochopení celé akce. Vždyť jde přece o to, jak byla celá věc prezentovaná politiky a médii. Skutečně mi chcete tady tvrdit, že jste ve svém okolí nenarazili na člověka, který má představu, že stát je lotr, protože za něco, co se udělalo sakum prásk přes víkend, chtěl 400 milionů Kč?

A autor krotí právě tyhle představy.

2 3
možnosti
PK

Ne, autor nic nekrotí, autor nesmyslně kritizuje a popírá smysl akce, která měla pouze poukázat na nesmyslně nevysoutěženou cenu zakázky a být precedentem do budoucna pro postupy při dalších podobných zakázkách. Sami autoři otevřeně říkají, že se to musí celé doladit dle požadavků, že to je jen nástřel, jak by to asi mohlo vypadat.

4 2
možnosti
PK

Jste typickým příkladem absolutního nepochopení smyslu celé akce. :-/

8 4
možnosti
Foto

Ano, to máte pravdu. Smysl akce, která na protest proti předražené zakázce vyrobí nedotaženou implementaci eshopu, skutečně nechápu.

2 4
možnosti
JZ

Vynikající článek. Je s podivem, že skoro nikdo z diskutujících hlavní pointu nepochopil.

Takže to zkusím ještě jednou a polopaticky - organizátorům hackatonu se nepodařilo prokázat naprosto nic. Protože dodali naprosto jinou práci a v jiné kvalitě, než za co chtěl stát zaplatit 400 mega.

Navíc bychom se měli bavit jen o 105 mega, protože tolik hodlal stát zaplatit za vyhotovení aplikace. Dalších 300 mega měly stát až další služby v průběhu následujících let.

Autorovi bych v článku vytkl pouze jednu větu: "Takový ajťák by si v normální firmě nevydělal ani na slanou vodu." Není to pravda:-)

8 7
možnosti
Foto

No napsal jsem v "normální" firmě. Je fakt, že na IT trhu práce je obrovský převis poptávky nad nabídkou, ale ani tak by v našem týmu určitě neuspěl a nechci si myslet, byť by to mou ješitnost pochopitelně potěšilo, že jsme kdovíjaká elita.

Věřím ovšem, že by se někdo takový perfektně uplatnil na nějakém Státním úřadu pro kvalitní implementaci IT zakázek...

1 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS