Presumpce psí viny

Email následujícího znění k tématu chystané "psí vyhlášky" v Praze jsem včera odeslal předsedkyni výboru pro bezpečnost MČ Praha 4 Lucii Michkové z ODS.

Dobrý den,

pokud je mi známo, je v současné době ve fázi připomínkového řízení vyhláška upravující pohyb psů v Praze (viz zde).

Dostal jsem se i k textu vyhlášky, takže vím, že by to mělo fungovat tak, že magistrát všude nařizuje vodítko s tím, že městské části budou moct vymezit své plochy, kde vodítko třeba nebude.

Protože také vím, že se touto problematikou zabýváte, chtěl jsem se na Vás obrátit a apelovat skrz Vás, aby Praha 4 zvolila pokud možno opačný postup - volný pohyb všude POVOLILA s výjimkou těch míst, kde je soužití lidí a psů opravdu problematické (dovedu si představit, že je to třeba v hustě zastavěných a zalidněných Nuslích, nebo v okolí OC Arkády Pankrác) a v tomto duchu poslala za své území příslušný návrh magistrátu.

Proč o to žádám? Jednak je to osobní zkušenost a zájem - osm let chodím prakticky denně po naší čtvrti a v okolní zeleni s našim labradorem (bydlím v ulici Matek v Krči), běhá standardně na volno, chytáme ho pouze v nutných případech (přecházení, míjení se s druhými psy, které neznáme). NIKDY nebyl žádný konflikt, že by náš pes někoho ohrozil, nebo že by se někdo z kolemjdoucích ohrožen cítil. Spíše naopak, i když se ho vždy snažíme spíše držet stranou, aby nevítaně neobtěžoval, tak se k němu mnohokrát sami mají, na což samozřjemě nadšeně reaguje :) S vodítkem se jeho život, na který je zvyklý, prokazatelně zhorší, aniž by se o to zasloužil svou nezvladatelností. Stejně tak jsem za svých 27 let života v Krči neměl NIKDY žádný konflikt já s cizími psy, a že rozhodně "psí čtvrť" jsme. Nicméně ty psy, kteří by snad problematičtější a agresivnější byli, jako například dva chrti z domu naproti, si bezpečně drží na vodítku sami majitelé i bez vyhlášky.

Což mě přivádí k druhému, obecnějšímu důvodu. Oba bychom měli být z politckých stran pravicového spektra. Tedy bychom měli tíhnout k ideálu osobní zodpovědnosti, nikoliv pečujícího státu, který vše zařídí a nařídí. To přenechme jinak smýšlejícím lidem z jiných partají, je jich tu dost. Lidé jsou dostatečně zodpovědní sami od sebe, není třeba jim život lajnovat vyhláškami. A zejména ho znepřijemňovat těm, kteří se ničeho nedopouští, jen proto, že si neumíme jinak poradit s těmi několika, co se chovají špatně.

Slyšel jsem argument, že majitel psa na vodítku bude spíše nucen uklízet po něm exkrementy. K tomu Vám sděluji, že na chodníku před našim domem pravidelně zanechává vizitku pouze jeden pes - jorkšír na vodítku své majitelky...

Plošný zákaz také podporuje český národní sport - udavačství. Projdu po čtvrti tak jako osm let předtím bez vodítka a už bude moct soused, co mě nemá rád, volat strážníky, že je tu výtržník, co nerespektuje pravidla, která chrání život, zdraví a majetky všech slušných lidí...skvělá vyhlídka. Jsem o rok a půl starší než Sametová revoluce a začínám mít pocit, že má někdo potřebu naučit mě, jak to tenkrát bylo, abych si to také vyzkoušel :(

Samozřejmě lze jednoduše říct "lidé si zvyknou a brzy jim to bude připadat normální". Tím s oblibou argumentují Zelení kolegové, když humanizují místní dopravu. Teď je zřejmě načase zhumanizovat také psy. Asi vadí, když přijede do Čech Američan a pak píše, že je tu oproti jeho zemi učiněný psí ráj. Asi je to pro někoho důkaz naší zaostalosti, kterou je třeba co nejdřív výchovně napravit rozkazy shora...

--

Alois Sečkár

koordinátor pobočky Praha 4

Autor: Alois Sečkár | úterý 28.7.2015 9:40 | karma článku: 23,03 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32