Psí vyhláška zrušena

Deník Metro informuje o zrušení záměru Prahy zavést vyhlášku omezující volný pohyb psů. Tento vývoj mě velmi těší.

„Bič na pejskaře se odkládá.“

Titulek v dnešním deníku Metro říká vše. Zaprvé sděluje dobrou zprávu, že psí vyhláška, proti které jsem se angažoval, v Praze – aspoň zatím – nebude. A zadruhé zřejmě mimoděk perfektně vystihuje, o co v chystané vyhlášce šlo – otravovat lidi pod záminkou zvýšení bezpečnosti.

K návrhu vyhlášky se podle článku vyjádřilo pouze 19 z 57 radnic. Je tedy vidět, že nejde o skutečně palčivý celopražský problém, který by si akutně žádal magistrátní zásah. Potvrdilo se, o čem jsem psal v otevřeném dopise členům naší Rady již počátkem srpna – Praha 4 jenom dala svým nadšeně deklarovaným souhlasem s vyhláškou najevo, že touží utužit kontrolu nad společností a veřejným životem. Naštěstí pro svobodu zůstala v menšině.

Proces tvorby regulace psů se tedy vrací na začátek. Domnívá se, že ambice vyhlášku oživit se dřív nebo později znovu objeví. Nebráním se v takovém případě diskusi o zdravé podobě legislativní úpravy. Proč nevyjít třeba z tohoto mého návrhu?

Nebo by možná stačilo zamyslet se nad obecnou vymahatelností práva. Je to opravdu tak, že je tu dnes eldorádo nezodpovědných majitelů psů, na které nikdo nemůže? Skutečně potřebujeme preventivní plošnou restrikci? A až zatočíme se psy, s kým bude třeba v zájmu zlepšení veřejného pořádku třeba točit potom?

Autor: Alois Sečkár | čtvrtek 26.11.2015 12:11 | karma článku: 18,63 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32