Alois Sečkár

Ukradený les

30. 11. 2015 12:14:45
Co nového v Praze 4? Kácí se ve velkém lesy. Na všechno jsou nicméně úřední povolení, takže je vlastně všechno v pořádku.

Když jedete od Krčské nemocnice nahoru kolem Zálesí směrem k Novodvorské, prochází silnice cípem lesa, kterému se říká Velký Háj. Pokud jste tam jeli v poslední době, mohli jste si všimnout, že kus toho lesa zmizel. Byl vykácen.

Vyvrcholila tím aktivita soukromých majitelů lesa, kteří už druhou zimu „obnovují“ porost. Je pravda, že některé části lesa byly dlouhodobě zanedbané a tudíž jim provedená obnova celkem pomohla. Jinde ale došlo pod záminkou zmlazování k vykácení a vytěžení velkých, zdravých a krásných dubů a jiných stromů.

Dosud se jim dařilo držet podmínky úředního povolení, že „i v případě těžby mýtní nebude prováděna klasická holoseč“, zde k ní však bez skrupulí přikročili. Zřejmě na základě věty, že „v jihovýchodním okraji porostu je vzhledem k nedostatku prostoru ke skládkování dříví navrhována seč o rozměrech 20 x 25 metrů právě pro tyto účely“. Z toho, jaký je stav pařezů a pokácených kmenů, které ještě firma nestihla odvézt, totiž nelze usuzovat, že by důvodem byla „silná redukce nekvalitních dubů“ napadených tracheomykózou.

Vykácená plocha je každopádně výrazně větší. A protože je v podstatě prázdná, nezbývá než se bát, že hlavní vlna kácení ještě přijde. Ostatně povoleno je pokácet až 1726 m3 dřeva (k již dříve povoleným 1195 m3) – to jsou stovky a tisíce stromů! Zbude vůbec z Velkého Háje něco, až s ním lesní hospodáři budou hotoví?

Autor: Alois Sečkár | karma: 13.96 | přečteno: 468 ×
Poslední články autora