Magistrátní provizorium

Úroveň dění na pražském Magistrátu dosáhla v těchto dnech dna. Bohužel se od něj zřejmě neodrazila, nýbrž se počala do nánosů komunálního bahna dál zahrabávat.

Snažím se sledovat dění v metropoli jak z novinových článků, tak z glos a komentářů samotných účastníků politického procesu na jejich sociálních sítích a nestačím se divit. Napřed jsme tu měli schůzovací schisma, když 11. zasedání ZHMP začalo dříve, než se podařilo ukončit to desáté. Pak v noci zcela nečekaně prošel návrh na regulaci hazardu, dramaticky odlišný od toho, co se chystala předložit Rada hlavního města. Naopak v rozporu s obecným očekáváním zatím nedošlo k výměně stráží ve vedení města, protože stará garnitura se už sice rozpadla (nebo to tak aspoň vypadá), ale dosud se neutvořila hegemonie nová, čemuž napomáhají závažné rozpory v opozici – TOP 09 utekli čtyři zastupitelé, Piráti odmítají spolupracovat s ODS a komunisty logicky nechce nikdo.

Výsledkem je podivná polovláda nebo spíš nevláda stávající Rady, z níž postupně mizí členové a její koně ve výborech. Naposled to byl šéf výboru pro územní rozvoj Jan Slezák z ČSSD, což nastalo pár dní předtím, než začal Institut plánování a rozvoje předávat Magistrátu výsledky práce na novém Metropolitním územním plánu. Územní plán je jedna z nejdůležitějších agend pro fungování obce. Budoucnost toho pražského je už od dob předchozího primátora ve hvězdách a podzimní zmatky na Nové radnici tomu moc nenahrávají.

Korunu všemu nasadilo projednávání rozpočtu. Nebo spíš neprojednávání. Těžko uvěřitelná je včerejší zpráva, že hotový návrh rozpočtu úmyslně nebyl předložen na Radu, což by znamenalo, že ho nestihne řádně projednat Zastupitelstvo, a tedy vystavit Prahu rozpočtovému provizoriu. Vyjádření primátorky Krnáčové, že rozpočet je ochotná předložit pouze tehdy, pokud jí zastupitelé slíbí, že ho beze změny schválí, už potom přesahuje všechny meze. Klika kolem šéfky města evidentně použila rozpočet jako vyděračský nástroj vůči ostatním stranám, aby se mohla ohánět tím, že to oni blokují schválení rozpočtu a oni odsuzují hlavní město do provizoria. Jejím obavám o osud rozpočtu rozumím – pokud si primátor svůj rozpočet neprosadí, může se jít klouzat. A to samozřejmě správný politik nechce. Škoda jen, že ANO slibovalo změnu politické kultury a vládu odborníků.

Ledy se zřejmě včera odpoledne trochu hnuly, protože Piráti se na Facebooku pochlubili, jak v 18:20 dostali návrh a úkol, aby se k němu do 9 do rána vyjádřili, což nočním jednacím maratónem zvládli. Zatím ale konkrétní informace k dnešnímu údajnému mimořádnému jednání Rady, které by napravilo včerejší lapsus, nejsou. Takže stále nevíme, co bude. Jenom se nechali slyšet komunisté, kteří mají v Zastupitelstvu čtyři křesla, že jsou ochotní jednak podpořit rozpočet (což by tak překvapivé nebylo), ale hlavně podpořit menšinovou koalici ANO+ČSSD výměnou za příslušné pozice ve výborech a na jiných důležitých postech. Jediné štěstí je, že to zatím nestačí na 33 hlasů (17 ANO + 8 ČSSD + 4 KSČM + 1 Krobová-Hášová).

Jak jsem psal v úvodu – jsme na dně a zdá se, že se začínáme zavrtávat. Jak hluboko to ještě půjde?

Autor: Alois Sečkár | středa 2.12.2015 17:57 | karma článku: 9,31 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32