Metronovinky

4. 12. 2015 12:38:00
Komise územního rozvoje a výstavby Prahy 4 uspořádala veřejnou prezentaci Dopravního podniku a Metroprojektu, která měla za cíl představit plány na výstavbu nové linky metra D a dát šanci občanům ptát se.

Co tedy nyní (snad) definitivně víme? V první fázi se má postavit úsek Pankrác – Depo Písnice, což je osm stanic. Druhá etapa pak počítá s prodloužením přes Nusle na Náměstí Míru. Co odtamtud dál, to ještě úplně jasné není – zřejmě dojde na prodloužení na Hlavní Nádraží, ale pak je nerozhodnutá otázka, jestli trasu svést směr Náměstí Republiky a někde v centru ukončit, nebo ji otevřít přesně na opačnou stranu směr Žižkov.

To je ale vzdálená budoucnost. Zatím je na stole stavba jižní části trasy. I ta se už potýká s problémy, protože vázne výkup pozemků. Majitelé se zřejmě celkem logicky pouštějí do spekulací s cenou. Kvůli tahanicím se už teď odhaduje zdržení celého projektu o rok až dva. S ohledem na další harmonogram, který si nechává až dva roky rezervu na výběr generálního dodavatele a 5,5 roku na samotnou stavbu, to znamená, že se novým metrem projedeme až za nějakých 10 let. Netroufám si odhadnout, zda to jde dělat lépe a rychleji, ale připadá mi to docela hodně.

Metro má být oproti původním záměrům automatické bez řidičů. Vzhledem k tomu, že to jinde ve světě funguje zdárně, tak s tím nemám problém, ačkoliv to znamená vyšší pořizovací náklady. Zaujalo mě však, že linka D nebude mít v první etapě vlastní depo, které se má postavit až během prodlužování. To tedy znamená pohyby automatizovaných souprav po stávajících úsecích (zřejmě z depa na Kačerově)? Není to problém?

Pak je tu samotné trasování. Metro skončí v polích v Písnici. Což sice jistě pomůže rozvoji lokality (a zdejším majitelům pozemků a developerům), zato to však příliš nepomůže obyvatelům sídlišť na Novodvorské a v Modřanech. Utěšit je může pouze neurčitý výhled na prodloužení tramvaje z Modřan na Libuš, kde stejnojmenná stanice budoucího metra přímo počítá s napojením. Do té doby budou nadále odkázaní na autobusy, které se alespoň mají zkrátit jen k Nemocnici Krč.

Slabinou tohoto plánu ovšem je, že návrh zdejší zastávky metra s nějakým novým autobusovým terminálem jaksi nepočítá, alespoň to nebylo vidět. Naopak majitelé volné louky, která se nachází přímo nad budoucím východem z metra, jistě počítají s maximálním zastavěním novými budovami. Zaujala mě i následující stanice Nádraží Krč, která je sice umístěna strategicky na křížení s železniční tratí, ale v současnosti kolem její budoucí polohy takřka nic není. Jižní strana, která by mohla obsloužit alespoň vilovou čtvrť, ve které bydlím, je oddělena onou železnicí a s podchodem se počítá zase až někdy v budoucnu, až budou svou stanici rekonstruovat České Dráhy.

Je pravda, že trasa víceméně kopíruje staré plány (snad z roku 1990), takže těžko vyčítat, že bylo nakonec vybráno právě toto vedení. Přesto by mě zajímalo, kam se ztratila jeden čas uvažovaná odbočka na Prahu 12 směrem k Vltavě. Metro zde teoreticky může nahradit kombinace tramvajové rychlodráhy, kterou je možné za 20 minut dospět na Palackého náměstí, a většího využití železniční trati 210, která cestující zaveze za stejný čas na Hlavní nádraží. Otázka zní – vědí o tom místní obyvatelé? A využívají toho a jsou spokojení?

Uznávám, jsem pouze laik, který se nevyzná v teorii a nemá k dispozici dopravní studie a propočty. Tímto směrem se však ubírají moje úvahy o novém metru. Třeba mi někdo pomůže najít odpovědi.

Autor: Alois Sečkár | pátek 4.12.2015 12:38 | karma článku: 12.14 | přečteno: 298x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...