Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řešení dopravy v neklidu

Na jaro chystá hlavní město výrazné rozšiřování zón placeného státní. Majitelé aut v Praze se mají na co těšit.

Letos na jaře by se měly v Praze výrazně rozrůst parkovací zóny. Píšu „by se měly“, protože zatímco magistrátní politici vedou spory, jestli budou v nové Radě hlavního města sedět Piráti nebo piráti, tak se mimo světla reflektorů horečně řeší, jak to vlastně bude celé vypadat. Zdá se, že to ještě vůbec není jisté. Naštěstí.

Řešit v Praze parkování se nikomu moc nechce. Kdo totiž parkovací zóny nezavede, ten naštve nadpoloviční většinu lidí, kteří mají pocit, že je regulace dopravy v klidu podle „domovského práva“ místních obyvatel nezbytná. A zároveň ten, kdo parkovací zóny zavede, také naštve nadpoloviční většinu lidí, až se ukáže, že celá legrace stojí hodně peněz, komplikuje lidem životy a ve skutečnosti vůbec nepomohla.

Dokonce se na mnoha místech situace oproti dnešku ještě zhorší. V některých rezidenčních čtvrtích je totiž už dnes méně parkovacích míst, než kolik tam bydlí osob se zájmem zaparkovat. Ke všemu je mnoho dnes běžně obsazených stání v rozporu s vyhláškou (typicky odstupy od křižovatek). Jelikož si nikdo nestěžuje a reálně to provozu nevadí, dnes se to neřeší. Ale logicky tam nepůjde namalovat oficiální zónu placeného stání. Reálně tak poklesne počet možných parkovacích míst, o které se ale bude prát stále stejný počet řidičů.

Nový plán se to pokouší řešit šalamounsky pomocí plošných zón omezení rychlosti na 30km/h uvnitř „bloků“ ohraničených významnějšími komunikacemi. Krom toho, že je to maskované jako opatření ke zvýšení bezpečnosti, vejde se tam o něco více parkovacích míst, protože povinné odstupy mohou být při nižší povolené rychlosti menší. Stále to však místním řidičům nepomůže. Sice si oběhnou úřední kolečko a zaplatí kartu, ale v ulicích budou nadále muset soupeřit s ostatními šťastnými majiteli karet.

Spokojení nebudou ani lidé bydlící těsně za hranicí nově vzniklých zón, protože zátěž „přespolních“ bude logicky vytlačena do ulic mezi jejich domy, kde je dosud celkem klid. Ceny parkovacích karet pro firemní vozidla, které jsou plánovány v řádech desetitisíců korun, pak pro jistotu zasadí citelnou ránu místním podnikatelům. Navíc budou mít zákazníci problém zaparkovat před jejich provozovnami a stejně tak bude složitější přijet za zákazníky domů. Zkušenosti z Prahy 3 a Prahy 7 výmluvně ukazují útlum podnikatelské aktivity po zavedení modrých zón.

Ovoce tak sklidí pouze firmy realizující dopravní značení, vydavatelé parkovacích karet (ceny se mají patřičně navýšit) a městská policie, pro kterou se řešení prohřešků na zónách placeného státní stane novou oblíbenou kratochvílí. A nepřímo ještě různí eko-aktivisté, protože vlastnit v Praze automobil bude zase o něco více za trest, což by třeba konečně mohlo ty zpátečnické občany naučit žít moderně a horovat raději cyklistice a dalším schváleným metodám přepravy.

V tuto chvíli možná čtenář namítne, že kritizovat je jednoduché, ale že by ho také zajímalo nějaké lepší řešení. Pravda je taková, že ideální řešení na počkání stvořit nelze. Mnohé ulice Prahy jsou auty vskutku přeplněné, přičemž parkovacích míst se prostě nedostává. Pouhým zavedením parkovacích zón se ale tento problém při nejlepším pouze posune za hranice nových zón. Přičemž se pravděpodobně zadělá na dosud netušené problémy nové. Pokud by někdo skutečně chtěl situaci efektivně řešit, nezbývá než začít soustředěně hledat a vytvářet nové parkovací kapacity – a to jak pro přijíždějící přespolní, tak pro rezidenty, kterým jsou těsné jejich domovské čtvrti. A působit osvětově na lidi, že za garantované parkovací místo se vyplatí si připlatit, protože zadarmo čeká řidiče pouze dobrodružná bojová hra v chronicky přeplněných ulicích.

Mezitím tu ovšem máme v pohybu Magistrátem posvěcený plán, takže prozatím nezbývá než čekat, jaké nové radosti a strasti nám přinese. Pokud se tedy jeho zrodu vůbec dočkáme.

Autor: Alois Sečkár | pátek 22.1.2016 18:53 | karma článku: 15,73 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma: 15,75 | Přečteno: 332x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

Už dlouho tu nebyla taková bomba, jakou včera odpálili Babiš a Hamáček. Za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí Ruská tajná služba. Mohlo se něco takového skutečně stát? Nebo si to naši scénáristé vymysleli?

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32 | Přečteno: 12995x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Už žádnou další "poslední šanci" pro Babiše

Kritizoval jsem hejtmany za jejich rozhodnutí dát Babišovi dalších 14 dní nouzového stavu. Ptal jsem se, co si myslí, že za ty dva týdny bude jinak? Teď už můžeme pomalu bilancovat.

26.2.2021 v 8:59 | Karma: 25,56 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alois Sečkár

Našemu státu ujel digitální vlak

Že bude nový systém na online rezervaci očkování od počátku fungovat, nejspíš neočekávali ani jeho tvůrci. Je to totiž logický důsledek hlubšího problému.

16.1.2021 v 16:54 | Karma: 22,88 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.