Demokracie, úhlavní nepřítel moderní Evropy

Nedávné referendum v Holandsku opět nedopadlo podle představ Evropských lídrů. A prounijní komentátoři mají opět jasno – může za to Putin a je to hrůza!

Pro ty, kteří situaci nesledují – Nizozemci měli referendum, jestli souhlasí s podpisem asociační dohody Evropské Unie s Ukrajinou. Referenda se z Holandského systému zjevně stále ještě nepodařilo odstranit, ačkoliv prý není pro vládu závazné. Nicméně negativní výsledek (přes 60%) nutí premiéra Rutteho přinejmenším k zamyšlení.

Nyní se na něj jistě sesypou bruselští představitelé a budou mu vysvětlovat, že vůle lidu platí, jen když je v souladu s politickými elitami. A bohulibé organizace jako je slovutný think-thank Evropské hodnoty mezitím přispěchaly s vysvětlením – zapracovala ruská propaganda, které hloupí Holanďané podlehli. A protože zlu jménem Putin se nemůže ustupovat, bude to třeba nějak vymyslet tak, aby se lid nažral, ale asociační dohoda zůstala celá.

Lidová hlasování (zřejmě od počátku manipulovaná placenými Krelmboty) sypou písek do soukolí evropské integrace už dlouho. Vzpomínáte, jak kvůli referendům ve Francii a Holandsku neprošla Euroústava? Jak ji museli v Bruselu vzít, zabalit znovu jako „Lisabonskou smlouvu“ a pustit do hlasování znovu? A jak jim v Irsku ani tak všelidovým hlasováním neprošla? A jak tedy museli chytit pod krkem firmu HP, aby výměnou za klid na své podnikání v Evropě zasponzorovala reklamní kampaň před opakovaným referendem, které nakonec slavně o kousek prošlo, a Václav Klaus byl donucen Ústavním soudem, aby konečně přestal zdržovat a smlouvu podepsal?

Vzpomínáte na povyk, který se strhl poté, co v Polsku nevyhrála proevropská strana, ale katoličtí konzervativci, kteří s tamními eurohujery promptně vymetli dveře státních institucí? A co nářky po volbách na Slovensku, kde se mediálně protežovaná strana SIEŤ sotva dostala do parlamentu a naopak výrazně uspěla euroskeptická SAS Richarda Sulíka?

Když už se nedá svobodným a demokratickým volbám zabránit, je možné aspoň hlasitě zkritizovat voliče za jejich drzost rozhodnout jinak, než si přeje bruselský výbor pro veřejné blaho. V tom jsou mnozí novinoví komentátoři mistři. Vždyť přeci není nic jednoduššího než označit cokoliv, co není v souladu s oficiální linií, buďto za projev xenofobie nebo za podlehnutí neúnavné a zákeřné ruské propagandě. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Zatím není možné ho za to zavřít, zatím musí postačit, že bude veřejně kárán a vyzýván, aby se za svůj nonkonformní názor styděl.

Samozřejmě, že výsledkem takového jednání je setrvalý nárůst nespokojenosti mezi lidmi. A to včetně toho, že někteří opravdu podléhají laciným lživým hoaxům a ukřičeným populistickým extremistům. Navrhované řešení v souladu s takzvanými „evropskými hodnotami“? Omezit svobodu projevu, aby lid obecný a hloupý nebyl nadále sváděn na scestí.

Skutečná demokracie musí být volnou soutěží myšlenek, kde ty špatné porážejí pouze lepší argumenty těch dobrých. Nezbytnou součástí je ochota smířit se s názorem protistrany a schopnost uznat porážku. Dnešní Evropská Unie a její představitelé tento princip uznávat nechtějí a svou hru na demokracii chtějí hrát podle vlastních pravidel. Neměli bychom jim to dovolit!

Autor: Alois Sečkár | pátek 8.4.2016 18:43 | karma článku: 47,82 | přečteno: 11552x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32