Totalita je blíž, než si myslíte

12. 06. 2017 17:16:43
Vlastně už v ní jednou nohou jsme. Poslední dobou skoro nemine den, abychom se nedozvěděli, co nového se vláda chystá zakázat a zregulovat, moc úředníků roste a lidé si to bez řečí nechávají líbit.

Jedním z posledních výstřelků našich politiků jsou falešné identity pro kontrolory. Privilegovaná skupina tak nyní bude moct své hony na podnikatele provádět v utajení. Prý kvůli jejich ochraně, aby jim nekalé živly neubližovaly. Místo aby se politici zamysleli, proč u nás rozumné dohlížení na dodržování pravidel hry zdegenerovalo v urputnou snahu odhalit co nejvíce „pachatelů“ a rozdat co nejvíce pokut, dělají naopak všechno pro to, aby úřednickou mašinérii dál posílili.

A to je jen malý kamínek do mozaiky, jejíž dílky vedle sebe politická reprezentace ANO, ČSSD a KDU-ČSL pokládá stále vzrůstajícím tempem. Opoziční strany vzdorují jen na oko, když přijde na věc, nemají ODS a TOP 09 problém podpořit nasazení novodobé PSVB do ulic (a vymlouvat se, že jim nic jiného nezbývá). No a pak tu máme KSČM, která vesele přepisuje historii a snaží se všem namluvit, jak za nich bylo 40 let dobře. S ohledem na volební preference zmiňovaných stran se zdá, že jsme v pasti, ze které není úniku.

Potíž je v tom, že drtivá většina lidí se o politiku buďto vůbec nezajímá, rezignovali na jakoukoliv snahu o změnu, případně jim současné utahování šroubů dokonce vyhovuje, což naznačují preference komunistů a Babiše, které se hrozivě blíží nadpoloviční většině v budoucím parlamentu. Přestože socialismus vždycky a všude dopadl dřív nebo později špatně, z nějakého důvodu pořád stačí slíbit, že tentokrát to určitě fungovat bude. To předtím totiž nebyl ten správný systém, zatímco když to teď vezmeme do rukou my...

A tak se vesele vydávají nové příkazy a zákazy, vznikají nové byrokratické povinnosti, zakládají se registry všeho možného, vymýšlejí se nové dotační programy, na novou agendu pro agendu se najímají tisíce nových úředníků a aby to všechno bylo z čeho zaplatit, tak se hlavně se ztrpčuje život těm, kteří jsou ještě schopní vyprodukovat nějaké hodnoty, které by šlo zdanit. Co jednou stát schvátí, to už nenavrátí, takže nelze moc doufat, že by jednou přijatá regulace byla v budoucnu zase zrušena. Zdravý rozum a kritické myšlení se vytrácí, represivní pravomoci naopak posilují, aby si lid obecný příliš nevyskakoval.

Velmi poučná, i když dost depresivní četba je Atlasova vzpoura. Skoro se nechce věřit, že byla napsána v roce 1957 a ne dnes. O to smutnější je, že si z ní nikdo nepoučil, a opět bez obav svěřujeme své životy do rukou banditů, kterým jde o moc a myslí to smrtelně vážně. Zatím jsme od nějaké dystopické budoucnosti pořád ještě daleko, ale to byli protagonisté románu Ayn Rand na začátku objemné knihy také. Podstatou je represe správně dávkovat a prodat tak, aby občané měli pocit, že je to pro jejich dobro. A ignorovat, pomluvit nebo zesměšnit všechny dosud samostatně uvažující kritiky. Dnešní technologové moci toto umění ovládají dokonale.

Podařilo se navíc rozšířit blud, že „kdyby mohly volby něco změnit, už by je dávno zakázali“. Cenou za apatii vůči politice však je, že nám budou vládnout zlí lidé – to předpověděl Platón a rovněž se nemýlil. Máme na to, to na podzim změnit?

Autor: Alois Sečkár | pondělí 12.6.2017 17:16 | karma článku: 44.34 | přečteno: 6087x

Další články blogera

Alois Sečkár

Kapitán Česko

Před pěti lety jsem napsal blog, proč Drahoš a ne Zeman. Letos je moje volba mezi dvěma jmény, která v druhém kole zbyla, ještě mnohem jasnější.

15.1.2023 v 17:11 | Karma článku: 27.68 | Přečteno: 963 | Diskuse

Alois Sečkár

Dushu y tilo my polozhym za nashu svobodu

Po týdnech příprav dnes ráno Putinovo Rusko rozpoutalo otevřenou válku na Evropské půdě. Jeho vojenskou agresi vůči Ukrajině jednoznačně odsuzuji.

24.2.2022 v 11:54 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 332 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 151 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 198 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1763

Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...