Budějovická, to pravé místo pro tvůj trénink

Na billboardu na Budějovické visí reklama na místní fitcentrum: "To pravé místo pro tvůj trénink". Kvůli vedení města je teď slogan pravdivější, než by se mohlo zdát.

Už je to čtrnáct dní, co byl uzavřen jižní výstup z metra Budějovická a přilehlá pasáž. Pro lidi, které autobusy vysadí před budovou polikliniky a úřadu to znamená absolvovat „překážkovou dráhu“ přes obchodní dům DBK, aby se dostali na nástupiště z druhé strany. Je to tristní vizitka vedení města, které svou neschopností dopustilo, že Praha začala svým obyvatelům obrazně řečeno padat na hlavu.

Zpět to však vzít nejde, nezbývá než situaci řešit. Zdá se, že náprava bude trvat nejméně několik měsíců. Prý se snad ještě ani neví, komu objekt patří a kdo má vůbec realizovat potřebné opravy. Mezitím se však budou tisíce lidí potřebovat každý den dostat do práce, do školy, na nákupy, na úřady… Je třeba jim jejich cestu maximálně usnadnit. Myslím, že již uplynulo dost času, aby byla na stole dočasná změna trasování autobusů, aby se zejména starší a méně pohybliví lidé mohli dostat do metra pohodlněji. Kdy se jí dočkáme? 

Mě napadají minimálně čtyři varianty. Žádná není ideální, ale je vidět, že možnosti existují:

  1. Protáhnout 121 od polikliniky až do severní zastávky Budějovická. Problém: nemohla by zpátky do Braníka jet Olbrachtovou, nebo by musela jet bez přestávky (tj. udělat "okružní" autobuss Braník - Budějovická - Braník)
  2. Odklonit 117 a/nebo 203 od polikliniky do zastávky Budějovická. Problém: kolik lidí chce skončit u poliklinky a tohle by jim naopak uškodilo?
  3. Poslat 117 a 203 z konečné u polikliniky oklikou přes Krčskou do Olbrachtovy. Problém: velký nájezd kilometrů navíc + co v opačném směru?
  4. Udělat speciální linku pendlující pouze mezi zastávkami Poliklinika Budějovická a Budějovická. Problém: náklady na provoz + problematické obracení se...

Telefonoval jsem si z pracovníkem Dopravního podniku, takže vím, že oni se už nad věcí zamýšlí. Chybí mi ale větší aktivita radnice Prahy 4. Mohla už např. proběhnout mimořádná komise dopravy. Někdo mohl inciovat veřejné jednání, kde by se vyslechly názory místních. Nebo sesbírat podněty přímo v ulicích. A nad variantami se zamyslet a dospět k rozhodnutí. Jestli se něco z toho stalo, tak o tom nevím, výsledek každopádně vidět není. Snad se dočkáme.

Na podzim máme volby. Ti, kteří se na podzim chtějí znovu ucházet o hlasy voličů, mají možnost ukázat, že zvládnou řešit nečekané situace. Zatím nic moc nepředvedli a čas běží.

Autor: Alois Sečkár | čtvrtek 1.2.2018 10:56 | karma článku: 13,34 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Alois Sečkár

Kapitán Česko

15.1.2023 v 17:11 | Karma: 27,68

Alois Sečkár

Věřte nevěřte Vrběticím

18.4.2021 v 13:06 | Karma: 39,32