Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý den.

Plně souhlasím s dopisem Dr. Šusty. Jen bych jeho argumentaci doplnila:

k bodu a) u mnoha psů, především ovčáckých plemen, ale i např. špiců (a jejich kříženců) a dalších je vyšší pravděpodobnost agresivní reakce na vodítku také z toho důvodu, že jde o plemena, která mají vzorené hlídání teritoria (k tomu byli mnoho generací šlechtěni). Na neutrálním území se obvykle chovají lhostejně, nebo dokonce přátelsky, ale na vlastním teritoriu považují za svou povinnost "narušitele" ohlásit, nebo dokonce zahnat. Za běžných okolností je střeženým teritoriem městského psa byt majitelů, ale pozor, upoutáním na vodítko můžeme způsobit, že jako teritorium pojme prostor vymezený dosahem vodítka. Nemluvě o tom, že přímé spojení s majitelem zvedá psům sebevědomí a může u jedinců se slabšími nervy vést ke zvýšené agresivitě, zejména vůči psům.

Dále nebylo zmíněno, že podle zákona na ochranu zvířat proti týrán je majitel povinen umožnit svému psovi (chovanému zvířeti obecně, ale žde mluvíme o psech) přirozený pohyb a a přirozené sociální aktivity - obojí je v přímém rozporu s požadavkem vodit psa pouze na vodítku (z prostorových důvodů tento argumen nerozvádím, stačí se ale podívat na majitele vláčející a škubající své psy na vodítku a i v případě, že je pes civilizovaný a umí na vodítku chodit tak, aby neustále nedocházelo ke kolizím, musí své tempo přizpůsobit tempu majitele a rozhodně se nemůže pohybovat pohodlným klusem, což je základní a přirozený chod psa) .

3 1
možnosti
Foto

J45a11n 79P45a86v95e38l56k18a

28. 8. 2015 11:23

On někdo zakazuje volný pohyb psa? Ne, jen určuje lokality kde se mohou volně pohybovat.

Takhle to funguje v řadě měst ke spokojenosti pejskařů i ostatních.

0 0
možnosti
Foto

J97a69n 13P82a59v21e19l81k89a

28. 8. 2015 10:45

Neexistuje pes který poslechne na slovo za každé okolnosti, byť je sebelépe vycvičený.

Tudíž omezit volný pohyb psů je nutný.

0 2
možnosti

P50a56v80e40l 84V94é68b86r

28. 8. 2015 12:16

Vy psa nemáte (nebo jste nikdy neměl), že? Jinak byste takovou hloupost nenapsal.

Podívejte, měl jsem dva psy - v Brně, ve středu města! a oba byli vychováváni bez vodítka, a bez košíku. Naučil jsem je sice na vodítko, ale to jenom pro všechny případy. A nikdy, opakuji: NIKDY nedošlo k nějaké kolizní situaci s lidmi. Když se někdo neznámý k nim příliš hnal v touze je pohladit, tak dokázali dát najevo, že o kontakt nestojí (a bez známky agrese). Dokonce jeden z nich (ten druhý, který odešel až kolem roku 2005) dokázal přejít sám v Brně tu nejvytíženější křižovatku. Upřímně řečeno, k této situaci nemělo dojít, ale vykládejte to 10-ti letému synovi, který ho nechal stát před obchodem a tak se milý pes rozhodl jít k manželce do práce, což bylo kousek, právě přes tu křižovatku. Vzhledem k provozu bylo vyloučeno, aby je přeběhl, když neměl na semaforu zelenou...

Prostě ti psi byli zvyklí žít s lidmi a věděli, co dělat. Omezovat jejich pohyb by byla blbost.

2 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.