Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Problem referend je v tom, ze za jejich vysledek nenese nikdo konkretni zodpovednost. V tu chvili kdyz si lide zvoli antiEU partaje, ty vytvori antiEU vladu a tak pak provadi antiEU politiku, tak je vsechno v pohode. Ja se osobne pri prekroceni urcite miry antiEU pujdu odstehovat nekam jinam, ale to je muj problem. Takova antiEU vlada pak bude zodpovedna za celkove vedeni zeme, bude konfrontovana s dopady sve antiEU politiky a jednou za cas (u nas za 4 roky) tento vysledek jako celek zuctuje se svymi volici. Nebudu z takove vlady nadseny, nemyslim si, ze jeji vlastni volici budou nadseni z dusledku antiEU pozic, ale jako demokrat budu zvolenou vladu samozrejme respektovat.

Referenda jsou jina vec. Tam bezejmeny dav volicu bez jakekoliv zodpovednosti za cokoliv urcuje jednotlive detailni politicke kroky. Nic nezajistuje, ze tyto jednotlive kroky tvori smysluplny celek. Nikdo za ten celek neni zodpovedny. To mi vadi a proto jsem obecne proti referendum a proti prime demokracii. [>-]EU

2 10
možnosti

J76a54n 15P46a16v62e85l

9. 4. 2016 16:35

Je pravda, že celostátní referendum se dá mnohem levněji "uspořádat" prostým průzkumem veřejného mínění.

0 3
možnosti

Ten bezejmenný dav se jmenuje elektorát, popř. občané. A přímá volba je etalonem demokracie. To jen aby bylo jasno.

8 1
možnosti
Foto

Neni jasno. Jsme - stejne jako vetsina demokratickych zemi - zastupitelska demokracie, cela nase ustava je tak koncipovana. Lide voli sve zastupitele, ti voli vladu, ta nese _zodpovednost_. Prima volba se tyka jen vyberu tech zastupcu a jinak je mozna jen na zaklade specialniho ustavniho zakona. Tudiz neni jasne o jakem etalonu mluvite.

Ma to dobry duvod. Lidu/obracum/elektoratu nema smysl rikat, ze neco pokazili. Lid nema zadek, do ktereho by ho slo kopnout. Proto by nemel primo vladnout.

1 5
možnosti

Zastupitelská demokracie ale je demokracií jen podle názvu. Jednou za čtyři roky máte právo jen zvolit si podle nezávazných manipulativních slibů a hlasitosti očerňování politického konkurenta nějakou bandu. Ale nemáte už možnost ani zvolit, kdo ve vládě, parlamentu... zasedne a už vůbec je odvolat - i když vás bude víc jak 50% obyvatel. O tom si hlasují politici jen mezi sebou( a navzájem se "demokraticky" motivují k podrazům pomocí úplatků a slíbených postů pod ochranou imunity, kterou jim nemůže taky odebrat ani většina národa). V tomto směru se v podstatě nic nezměnilo, jenom se z vlády jedné strany na dobu neurčitou stala vláda JEDNÉ vícestrany na dobu určitou. Pokud to považujete za REÁLNOU demokracii tak se OPRAVDU, ALE OPRAVDU HLUBOCE mýlíte. A falešný argument o zodpovědnosti nevytahujte už vůbec. Oni nejsou zodpovědní ani za vlastní tunelování státní kasy. A mohou to okecat jakýmikoliv manipulativními kecy, toto jim jako demokracii nesežeru, ale najde se spoustu ovčanů, kteří ano.

1 1
možnosti
Foto

V tom spolu rozhodne nesouhlasime. Pro me je zastupitelska demokracie jedinou smysluplnou, existujici formou demokracie. Drtiva vetsina soucasnych demokracii jsou zastupitelske a referenda v nich hraji minimalni roli. Slysel jsem o Svycarsku, ale o detailech tamnejsi situace toho moc nevim.

V kazdem pripade, pokud zavrhujete zastupitelskou demokracii, zavrhujete demokracii tak jak ji zname, v takrka vsech soucasnych statech.

Ale jsou zodpovedni. V ODS by Vam o tom mohli povidat.

Nemuzete si po jednotlivcich vybrat kdo je ve snemovne (muzete si to vybrat u Senatu). Nemam v zasade nic proti jednomandatovym obvodum i do snemovny. Nezapomente ovsem, ze ve snemovne musi vzniknout koalice, ktera vytvori vladu. Snemovna "nezavislych osobnosti" je tudiz k nicemu.

To odvolavani mi neni jasne, jak by fungovalo. Ve snemovne sedi pravem cela rada lidi, ktere tam 80% spolecnosti nechce (napr. komuniste, ale samozrejme i jini). Chtel byste je jednotlive odvolavat ? Nebo nejak dohromady ?

Nebo vladu byste chtel odvolavat referendem ? Tj budeme mit permanentni referendum, pri jakemkoliv nepopularnim kroku ? V teto zemi jsou podle me volby plus minus kazdy rok. Mame krajske, mistni, senat, evropsky parlament, parlamenti. Vsechny jsou castecne de facto o duvere vlade. Z mojeho pohledu je to mnohem vic, nez je zdravo. Cela zeme je neustale v nekonecne predvolebni kampani. Nechapu, proc bych to mel chtit jeste zhorsovat. Potrebujeme hlasovat mene casto a ne casteji. A uz vubec ne v referendech.

1 0
možnosti

"Pro me je zastupitelska demokracie jedinou smysluplnou, existujici formou demokracie."

No a pro mě zase není smysluplnou formou demokracie. Zastupitelská demokracie dobře funguje v malých správních jednotkách, typicky obec. Čím větší správní jednotka (kraj, stát, federace), tím hůře to funguje, protože zastupitelé jsou svým voličům příliš vzdáleni.

1 0
možnosti

Souhlas. Ve Starém Řecku když nebyl Papandepulos hoden, tak byl zbaven politické funkce. Rozhodlo o tom tisíc voličů. Kdo půjde do 2 tis. km vzdáleného Bruselu demonstrovat pro odvolání neschopných zástupců? Obkoukali to chlapci ve vedení EU od systému v Rusku před 100 lety - Bůh vysoko, car daleko. A tak se vesele projídají dotace, projednávají u soudů nepravosti, které by nevznikly nebýt nefunkčního spolku zvaného EU. EU to vždy svede na lidi, na státní zastupitele. Oni nic, žádnou odpovědnost nevyvodí ze svých chybných rozhodnutí. Nebo někdo o nějakém razantním obratu politiky od vedení EU jsme byli svědky? Sem s tím, pokud někdo ví...R^

0 0
možnosti

Přesně tak. Zastupitelé, na které lid dosáhne, si dávají většího bacha, než o něčem rozhodnou. Ono také nejenže by takového starostu příště nemuseli zvolit, ale také by mu mohli v hospodě dát po hubě. Naproti tomu Řím je daleko, koho tam zajímá osud Sicilských? (Tedy kromě Cicera :-) )

3 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.