Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Nejsem programátor ani v IT nepracuji, ale napadli mě dvě věci úplně stejně.

1) Jde o systémový problém - zákon o veřejných zakázkách naprosto nevyhovuje potřebám nákupu, nebo vývoje softwaru ze strany státu. Nelze zadat potřebné parametry, nelze vyhodnotit a nelze nakoupit "na zkoušku", třeba jen tu beta verzi a případně nevyhovující vrátit a vzít jiného dodavatele.

S tím souvisí i málo odborně vzdělaní úředníci, časté je protekční obsazování vyšších úřednických míst, na těch nejvyšších už je to jen politika a neodbornost.

2) Testování beta verze - standardní součást nových online her. Nejdřív testuje několik odborníku, pak se udělá open pro registrované a nakonec open free beta. Testuje se tak dlouho, až se vše odladí. Pravda, pokud investor tlačí, pak se pustí do ostré verze i drobné chyby, ty jsou ale spíše kosmetické a odstraňují se opravami.

Systém prostě nejde s dobou a potřebami a čím větší je státní byrokracie tím je to horší. Zajímavé je, že volební kampaně větších stran jsou po straně IT většinou velmi dobře zvládnuté, zejména co se týká globálních sítí.

0 0
možnosti
JR

J12a90n 88R35á34ž

17. 1. 2021 16:25

Dobře popsaný neblahý stav!

Že státu ujíždí v této oblasti stále rychleji vlak, můžeme sledovat dnes a denně. A to nemusíme dokazovat na něčem složitějším, ale zejména na tom, že většina úředníků se nedokáže na změny systému práce adaptovat, protože je k tomu nic nenutí.

Státní správa, viz i mnohá vyhlášení Babiše, funguje tak, že když se nikdo se starších nechce s novým systémem seznámit, přijmou se noví, kteří už to umí že školy, ale neadaptibilní dál zůstanou.

V privátu platí, že kdo se nechce adaptovat na nový styl práce, musí z kola ven. U státní správy to kvůli betonové ochraně pracovních míst zaměstnanců nejde!

0 0
možnosti
JS

Každý asi není takový génius jako Vy. Můžete prozradit kde je a jaký, Vámi vytvořený software, v provozu?

0 2
možnosti
Foto

Dobrý den, za geniálního programátora se nepovažuju, vídám kolem sebe mnoho zkušenějších, šikovnějších i cílevědomějších.

Mám za sebou pět let praxe. Většinu z toho v týmu, který spravuje a rozvíjí informační systém Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (ZPMV). Z větších subsystémů jsem měl na starosti např. nástroj na správu tiskových šablon a několik modulů na administraci a schvalování různých žádostí (o proplacení zdravotních služeb, o úpravu smluvních vztahů s pojišťovnou, o proplácení příspěvku na péči pojištěncům, nyní finišujeme schvalování návrhů lázeňské péče). Krátce jsem se účastnil projektu integrační platformy pro slovenského distributora elektrické energie Západoslovenská distribučná a posledních pár týdnů pomáhám se systémem pro německého výrobce osvětlení Osram na monitoring výrobní linky pro účely sledování nových experimentálních produktů. Na podzim 2019 jsem byl v týmu, který vyhrál CodeBrew Hackaton v Brně. Soukromě provozuju stránky krc-historie.cz se starými fotkami z Prahy-Krče a můj jednoduchý web restartmoravy.cz použila ODS v krajských volbách 2020.

Nepochybně nebudou dokonalé a nikdy bych si to netroufl tvrdit. Právě proto říkám, ať se dá dohromady kolektivní vědomí co nejvíce lidí, kteří se v oboru pohybují a něco umí.

1 0
možnosti
TB

Pokud se od včerejšího rána dokázalo zaregistrovat 137 tis. seniorů, tak to asi fiasko není, že? :-).... každý nový systém má své mouchy, ty se snad vyladí, vždycky může být všechno lepší:-)....

2 2
možnosti
Foto

No právě proto, kdyby to včerejší divadlo proběhlo plánovaně v rámci veřejné testovací fáze, mohl být výsledek veskrze pozitivní. Takhle prostě zůstává pachuť, že to nebylo dobře připraveno. Komerční firma by si hodně zahrávala s důvěrou zákazníků, kdyby fungovala stejně. Stát hřeší na to, že nemá konkurenci.

2 0
možnosti
Foto

Jediná věc na "obhajobu": nemůžete vyčítat úředníkům, že nevědí, co chtějí, když nevědí, co chtějí.

Toto je chyba těch, kdo zakázku přijímali. Měli se (umět) zeptat.

Jinak, beze zybtku souhlas.

0 0
možnosti
ZH

No, ono s takovou prací je spojená i jedna podstatná věc - kdo dává informaci o požadavcích, musí ji předložit jako závaznou. Jinými slovy, pokud zadavatel zpracovateli něco řekne, že to má umět to a to, pak za takovou informaci ručí a pokud je chybná, nese za to odpovědnost. Jsou úředníci schopni a ochotni dát zpracovateli správné a závazné informace?

2 0
možnosti
ZH

Jo, tohle je další zářnou ukázkou selhání státních institucí. I když má stát mizerně placené, tedy dozajista i vesměs líné a mizerné programátory a analytiky, už od konce jara bylo jasné, že takováto aplikace bude zapotřebí. Takže dost času na vývoj i ladění s pomocí veřejnosti. Nic. Diletantství, neschopnost, lenost a hloupost je průvodním jevem velké části státních zaměstnanců. A těch pár schopných nemá fyzicky šanci všechno uřídit za ty lemply...

5 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.